Mary Poppins kommer tillbaka är en nostalgisk återblick på hur en biofilm var innan datorn revolutionerade världen.

På 60 talet hade vi gott om tid och vi visade respekt för de som stod bakom en film. De första minuterna av en film bestod därför av en presentation av filmmusiken och de medverkandes namn visades på en målad bakgrund. Nu för tiden startar man handlingen direkt så de medverkande hamnar i skymundan. Mary Poppins kommer tillbaka, flörtar vilt med företeelser som var vardag för oss som växte upp på 60 -talet. Det var en annan tid då tv underhållningen var filmad varieté. Då en man med stor vit mustasch  introducerade varje artist med att slå med en klubba i bordet för att bygga upp en stämning till artisten gjorde sin entré.
Hela filmen genomsyras av ett lysande hantverk med handteckande figurer, en häpnadsväckande fantasi och medryckande melodier. Emelie Blunt är klockren som Mary Poppins och visar att hon är en av världens bästa skådespelerskor .  Blunt kastar sig obehindrat mellan tunga dramer, skräckfilm, action, sci-fi och musikaler.

En av filmens höjdpunkter är när Mary Poppins, barnen och lamptändaren åker in en fantasi värld och Mary Poppins uppträder på en Varitéteater. Restaurangen på Kronprinsen i Malmö hade ofta varité med magiker, jonglörer och smörsångare. Rondo i Göteborg och Flamingo Hotel i Las Vegas har fortfarande kvar sitt intima showrestaurang koncept. Biograf Spegeln har även byggt om sin biograf till att bli ett restaurang/bio koncept. För att vara en uppföljare är den otroligt bra men då själva hjärtat i filmen bygger på en överraskningseffekt i en svunnen tid och inte på handlingen, så har uppföljaren svårt att tävla med originalet. Samma känsla fick jag då jag återvände till Disneyworld i Florida. Det som var 10 år före sin tid 1992 , var omodernt  2012. Idag är det svårt att imponera på barn som kan se teckande filmer dygnet runt på sin läsplatta. 1964 var Mary Poppins lika imponerande som att åka till månen. Penicillin var bara 20 år gammalt. Vi levde med ena foten i 1800-talet och den andra i framtiden. 10 år senare hade vi både miniräknare och videobandspelare.
Dilemmat med en klockren kopia av en värld som försvunnit är att vi som var unga 1964 har upplevt originalet och de som inte upplevt 60-talet förstår inte dess tjusning. Fred Astaire, Danny Kaye, Gene Kelly stod för en konstart som  La La Land lyckades återupprätta.

Mary Poppins kommer tillbaka  har dock inga melodier som går att mäta sig med andra sånger som fått en Oscar för bästa musik. Jag tänker då på “When you wish upon a star ur Pinocchio, Somewhere over the rainbow Ur Trollkarlen från Os, “Havet är djupt” ur den lilla Sjöjungfrun och ledmotivet till Skönheten och Odjuret.

Jag rekommenderar verkligen Mary Poppins kommer tillbaka för i jämförelse med dagens barnfilmer är den ett mästerverk. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.