Minnestund – En stund att minnas på Intiman spelas till 28/11

0
Alexander Abdallah och Katarina Lundgren-Hugg i ”Minnesstund”. Foto: Emmalisa Pauly

Minnestund är en ny pjäs av den kritikerrosade regissören Alejandro Leiva Wenger.

Med sig har han en ensemble som imponerar stort. Pjäsen handlar om Jon som inte riktigt minns Sackarias, men det vill han inte säga till Sackarias mamma som ringer på dörren och berättar att Sackarias är död. Eftersom Jon var en av hans bästa vänner är han inbjuden till en minnesstund. Det svartnar lite för Jon, hur kan han inte komma ihåg sin gamla kompis? Likt en psykologisk thriller nystas bit för bit av familjens lögner och förflutna upp. Inget är riktigt vad det först verkar som. Vem i familjen minns egentligen rätt? Om ingen minns dig, finns du ens då?
Alejandro Leiva Wenger är skicklig på att väva ihop ett språk som du snabbt fastnar i och som ändrar förutsättningarna för det som var sanning för bara ett kort ögonblick sedan. Wenger använder även ovanliga grepp som att lämna scenrummet, då två av skådespelarna vill ta en rökpaus.
Plötsligt öppnar de resolut branddörren och går ut bland cykelställen. Nu har pjäsen förvandlats till en radioteater och vi får använda vår fantasi om vi behöver en visuell uppbackning. Vi kan alltid vila ögonen på de kvarvarande skådespelarna på scenen. Wenger använder även ljud och ljus för att påskina att det sker tidsförskjutningar både framåt och bakåt i tiden. Vid ett tillfälle får Jon en deja vu upplevelse  och utropar ” det där har ni redan sagt”. Det är som sagt en väldigt spännande pjäs som blir mer mer besynnerlig ju mer tiden går.

Michalis Koutsogiannakis som spelar fadern i minnesstund gör porträttet av en cynisk far på ett underhållande och dräpande sätt som Michalis är en mästare på . Han spelade fadern i en av mina favoritfilmer  -Kronjuvelerna där han spelar Alicia Vikanders far.

ALEXANDER ABDALLAH som spelar Jon, lyckas med små medel ge sin karaktär exakt den känsla som många känner när de vill vara alla till lags.

Alexander Jubell som spelar Kujje , en sargad själ som lugnar sina demoner med droger . Kujje ger oss därmed en fingervisning om hur Sackarias var funtad då Kujje är som en Woody Allen på amfetamin. Alexander Jubell håller sig precis på rätt sida om gränsen för att vi skall ta honom på allvar istället för att skratta åt hans plågade kroppspråk.

KATARINA LUNDGREN-HUGG som spelar Zacharias mamma  Minna gör det så skickligt att jag blir genuint överraskad då pjäsen tar en ny vändning.

SUSANNE KARLSSON spelar Zacharias syster på ett imponerande expressivt sätt och är den av skådespelarna som tar ut svängarna när regissören börjar nysta upp familjens hemligheter.

KARIN LITHMAN som spelar Jons flickvän Rosemarie i skuggan av Jon lyckas på ett övertygande sätt ändå vara den personen i bakgrunden som snabbast fattar vad det rör sig om.

Minnestund bjuder på fler överraskningar som jag inte avslöjar men i stort så är det en väldigt underhållande och bitvis omskakande psykologisk thriller som blir en stund som jag kommer att minnas länge.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.