Mumin: Tove Janssons samlade serier ges för första gången ut i ljudboksformat

0
© Moomin Characters ™

Tove Janssons Muminserier gavs ut redan 1954. Nu ges de för första gången ut som ljudbok på svenska.

Två episoder från den första volymen har spelats in, vilket är premiär för de klassiska serierna både digitalt och i ljudform. Den 15:e mars släpps de på Spotify, Apple Music, Storytel och andra streamingplattformar. My Engström-Renman och Mats Eriksson har nu spelat in två ljudböcker från den första volymen där de skrivit manus baserat på serierna och dramatiserat det med musik och ljudeffekter.
-“Mumintrollen och Tove Jansson har funnits med i hela mitt liv på lite olika sätt så det har känts helt fantastiskt att få sätta tänderna i hennes originalserier som är så rikt illustrerade och har ett fantastiskt persongalleri,” säger My Engström-Renman om arbetet med ljudböckerna.

– “Toves historier följer inte den vanliga dramatiska kurvan heller. De är lite mer som en dröm där karaktärer lite oförklarligt glider in och glider ut, vilket gör dem snudd på surrealistiska och väldigt roliga att arbeta med.”

Mumin: Tove Janssons samlade serier finns utgivna i fem volymer.

Böckerna innehåller muminserierna som Tove Jansson skapade för brittiska London Evening News, en av dåtidens största tidningar, som publicerades mellan 1954 och 1975. Mumin introducerades då för över 20 miljoner vuxna läsare i ett 40-tal länder och syntes i 120 olika tidningar, vilket har gjort den till en av de mest framgångsrika seriestripparna någonsin.
Nu kommer alltså serierna att finnas tillgängliga digitalt för första gången, vilket ger en helt ny generation tillgång till Mumins värld.  “Ritade serier är kanske otippade som ljudböcker men det är fantastiskt att Toves klassiska serier nu blir tillgängliga i detta format för de som kanske inte kan eller har svårt att läsa serier och böcker.
– Nu har de också möjlighet att njuta av Toves fantastiska berättelser,” säger Sophia Jansson, Creative Director på Moomin Characters Oy och brorsdotter till Tove Jansson.

De resterande sagorna i den första volymen av Mumin: Tove Janssons samlade serier kommer att släppas vid ett senare tillfälle.

Tove Jansson Tove Jansson föddes 1914 i Helsingfors och är mest känd för sina böcker och den tecknade serien om Mumintrollen. Sammanlagt skrev hon nio kapitelböcker och fyra bilderböcker om de älskade figurerna Mumintrollet, Muminmamman, Muminpappan, Snusmumriken, Sniff, Lilla My, Mymlan, Filifjonkan, Hemulen, Hattifnattarna, med flera. Hon skrev också uppskattade romaner och noveller, som Sommarboken och Bildhuggarens dotter. Tove var verksam som konstnär i flera discipliner och har bland annat illustrerat J.R.R. Tolkiens Bilbo – En hobbits äventyr och Lewis Carrolls Snarkjakten och Alice i Underlandet.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.