Ny internetbehandling mot hälsoångest

0

Hälsoångest innebär en stark och ihållande oro för att man har eller kommer att utveckla en allvarlig sjukdom.

Denna oro skapar stora problem för individen i det vardagliga livet. Nu kan patienter med hälsoångest få hjälp via internetförmedlad KBT. Behandlingen genomförs av Internetpsykiatri Psykiatri Sydväst inom Stockholms läns sjukvårdsområde som tar emot patienter från hela Sverige.
— När man har hälsoångest oroar man sig till exempel för att ha eller komma att drabbas av cancer, hjärtfel, neurologiska sjukdomar och/eller andra allvarliga tillstånd. Oron kan till exempel väckas när man läser om sjukdomar eller upptäcker nya signaler i den egna kroppen. Även om man vet med sig att oron för svåra sjukdomar är överdriven kan det kännas svårt att “släppa tanken”, säger Susanna Österman psykolog på Internetpsykiatri Psykiatri Sydväst. Inte sällan medför hälsoångest uppenbara problem för den som drabbas.

Oron för sjukdom kan ge koncentrationssvårigheter, vilket kan störa förmågan att arbeta.

Det är vanligt att relationer med nära anhöriga påverkas negativt, inte minst om man ofta söker sig till dem för stöd och lindring när oron är som störst. Hälsoångest är inte riktigt samma sak som hypokondri. Hälsoångest är ett mer övergripande begrepp än den mer specifika psykiatriska diagnosen hypokondri. Hälsoångest beskriver en stark oro över den egna hälsan; en rädsla för att man drabbats eller kommer att drabbas av en allvarlig sjukdom. Hypokondri är namnet på en psykiatrisk diagnos som handlar om stark hälsoångest men som också innefattar andra specifika kriterier.
— Hypokondri har också blivit ett ord som används i vårt dagliga språk, och är alltså inte bara en medicinsk term, och ofta upplevs ordet ha en negativ klang. Hälsoångest används mer och mer inom vården och är den term som vi använder här på Internetpsykiatri säger Susanna Österman.

Komplicerat att söka vård

Hälsoångest kan göra det komplicerat att söka vård. Många, men inte alla, med hälsoångest söker sjukvård betydligt oftare än genomsnittspersonen. Detta kostar inte bara tid, energi och pengar utan innebär också för många en stor frustration och en växande osäkerhet inför att söka vård i framtiden. Andra med hälsoångest avstår istället från att söka vård, för att på så sätt minimera sin oro. Även detta kan på sikt utvecklas till ett problem, eftersom man inte kan ta del av sjukvård på samma sätt som andra. Oftast är oron för ens egen hälsa i fokus men när man har en stark oro kring sin egen hälsa är det inte helt ovanligt att oron också spiller över till att handla om en stark rädsla för att sina nära anhöriga ska drabbas.
— Långvarig hälsoångest kan leda till en växande frustration och inte sällan nedstämdhet. Om oron för sjukdom återkommer ofta finns en risk att detta går ut över vardagliga aktiviteter, att man drar sig undan mer och mer och att livskvaliteten påverkas negativt, säger Susanna Österman.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.