Orfeus i underjorden på Malmö Opera

0
Jupiter - Loa Falkman Fotograf: Mats Bäcker

Äntligen operett i Malmö!
Loa Falkman, Marianne Mörck och Rickard Söderberg medverkar i Malmö Operas uppsättning av Orfeus i underjorden.

Offenbachs vansinniga gudakomedi har uppdaterats av skådespelaren och författaren Andreas T Olsson, som skrivit ett nytt och dagsaktuellt manus.

Malmö opera lovar att deras  uppsättning av Orfeus i underjorden  blir  fylld av ironi och galenskaper, så  det gäller att hänga med i svängarna.

DRÖMENSEMBLE

En riktigt fartfylld operett kräver en riktig dröm-ensemble. Vad sägs om Loa Falkman som Olympens härskare Jupiter, Rickard Söderberg som Vän av ordning och Marianne Mörck som den gyllene Thalia!

Teckning av Richard Söderbergs kostym

HANDLING

Orfeus i underjorden bygger på en historia från den grekiska mytologin. Eurydike vill skiljas medan Orfeus, försöker undvika skandal genom att spela på sin violin – musik som Eurydike avskyr. När Eurydike dör måste den ovillige Orfeus trots allt ner i underjorden för att hämta henne. Nere i underjorden har gudarna fest!

Visste du att Offenbachs musik till festen i underjorden kom att bli berömd som can-can-musik? Du kan höra musiken i filmklippen nedan, du känner garanterat igen det!

OPERA OCH OPERETT – VAD ÄR SKILLNADEN?

I operetten kan man både höra sång och talad dialog. Därför anser många att operetten är en föregångare till den moderna musikalen. Även storslagna dansnummer är vanliga inslag i operetten.  Offenbachs operetter, offenbachiaderna, var fulla av ironi över politiken och kulturvärlden och texterna skrevs om allteftersom. Så kommer det även att bli i vår uppsättning av Orfeus i underjorden. 

ORFEUS I UNDERJORDENS KOSTYMER

Hur klär sig gudarna? Precis så gudomligt och fantasifullt som kostymskaparen vill! I det här fallet Anja Vang Kragh. Hon är välrenommerad kostymdesigner som bland annat jobbat för John Galliano (Christian Dior) och Stella McCartney.Läs mer på malmöoperas hemsida >>

Regissören Elisabeth Lintons uppsättning av Offenbachs underbart omoraliska komedi har nyöversatts av Andreas T Olsson, som tidigare skrivit monologen Sufflören och tv-komedin Taxi. Han ersatte 2019 Henrik Dorsin i Kungliga Operans Glada änkan.

Orfeus i underjorden . foto : Malmö Opera

I den långa rollistan märks Loa Falkman och Rickard Söderberg, men också Malmösångaren Martin Vanberg som Orfeus, Johannes Wanselow (nu Clocksworth i Skönheten och odjuret) som Kerberos och Conny Thimander (nu Spoletta i Tosca) som Merkurius. Marianne Mörck spelar en nyskriven roll som komedins musa Thalia, helt klädd i guld

Orfeus i underjorden (Orphée aux Enfers), operett i två akter av Jacques Offenbach (musik) och Hector Crémieux och Ludovic Halévy (libretto). Urpremiär 21 oktober 1858 på Bouffes-Parisiens i Paris. Svensk premiär på Djurgårdsteatern i Stockholm den 13 september 1860. Premiär 14 feb 2020 kl 19 på Malmö Operas stora scen.

Medverkande

Dirigent: Tobias Ringborg/Jakob Hultberg
Regi: Elisabeth Linton
Scenografi: Julia Hansen
Kostym: Anja Vang Kragh
Ljus: Ulrik Gad
Koreografi: Miles Hoare
Manus/översättning: Andreas T Olsson

I rollerna

Vän av ordning: Rickard Söderberg
Orfeus: Martin Vanberg
Eurydike: Eir Inderhaug
Jupiter: Loa Falkman
Juno: Maria Streijffert
Pluto: Richard Hamrin
Diana: Klara Ek
Venus: Annie Fredriksson
Cupido: Kristine Nowlain*
Thalia: Marianne Mörck
Merkurius: Conny Thimander
Mars: Nils Gustén
Kerberos: Johannes Wanselow
Minerva: Naja Monrad Hansen
Bacchus: Nils Olsson
Morfeus: Jonas Samuelsson
Poseidon: Eric Roos
Vulcanus: Tobias Nilsson
Ceres: Laine Quist
Fortuna: Katarina Lundborg Nyman
Nike: Marie Degener Troelsen
Veritas: Suzanne Flink

Poliser: Malin Liljefors Parkler, Kristina Ekeroth, Jenny Ljunggren, Ayala Zimbler

Malmö Operakör

Malmö Operaorkester

* Malmö Opera Academy

Orfeus i underjorden spelas på svenska med svenska sångtexter på textmaskinen. Observera att föreställningen inte textas på engelska. Lämplig från 12 år.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.