Oro för klimatet får affärsresenären att välja tåget

0

Affärsbokningarna på SJ:s tåg har ökat med 21 procent i vinter.

Allt fler väljer att resa klimatsmart även i tjänsten. Var tredje affärsresenär i SJs färska Sifo-undersökning uppger att de väljer tåget framför bilen, vilket är betydligt fler än i fjol. Göteborg-Malmö-Köpenhamn är linjen som ökat mest senaste året, medan Stockholm-Malmö-Köpenhamn är mest populär bland affärsresenärerna. Det är några av trenderna i SJs stora trendrapport om affärsresor.

– Det har skett ett rejält trendbrott. Den heta sommaren har fått fler affärsresenärer att fundera på vilka klimatavtryck de gör. Det är nyckeln i vinterns kraftiga bokningsuppgång av affärsresor på våra tåg i vinter, säger Ida Thermaenius, chef företagsförsäljning på SJ. Affärsresenärernas ökande miljöfokus syns tydligt i SJs Sifo-undersökning: 33 procent väljer tåget framför bilen när så är möjligt, att jämföra med 14 procent för ett år sedan. 29 procent uppger att de väljer tåget framför flyget

– för ett år sedan var motsvande siffra 24 procent. 20 procent av affärsresenärerna säger att reser mer miljövänligt och 42 procent av affärsresenärerna i SJs Sifo-undersökning uppger att miljön är orsaken till att de väljer tåget framför andra färdmedel när så är möjligt. Att fler vill arbeta ombord på tåget är en annan tydlig trend. 17 procent av affärsresenärerna uppger att de arbetar mer ombord än tidigare och över hälften säger att detta är viktigaste anledningen till att de väljer tåget framför andra färdmedel. Detta påverkar också restrenderna. Stockholm-Malmö-Köpenhamn är den mest populära linjen för affärsresenärerna. Det beror på att linjen knyter ihop starka näringslivsregioner som Mälardalen, Östergötland, Småland och Öresundsregionen samt skapar direktförbindelser till Copenhagen Airport. Att fler arbetspendlar är en av orsakerna till att resandet på linjen ökat med tio procent senaste året.

– Fler affärsresenärer jobbar i storstäderna, men bor på mindre orter. De börjar och slutar arbetsdagen ombord med arbetsgivarens goda minne, till exempel från orter som Norrköping, Linköping, Nässjö och Alvesta, säger Ida Thermaenius. Det kraftigt ökande intresset för att åka nattåg på linjen är en riktig skräll. Bokningarna i vinter har ökat med över 40 procent.

– Intresset för att åka nattåg på affärsresan har ökat lavinartat. Många vill slippa fakirflyget och tar istället nattåget för att kunna påbörja mötena direkt på morgonen. Sedan tar de tåget tillbaka och utnyttjar tiden ombord till att avsluta arbetsdagen, säger Ida Thermaenius. Årets bubblare är Göteborg-Malmö-Köpenhamn, som ökade med 11 procent. Linjen har blivit populär tack vare nya snabbtågsavgångar och kortare restid genom tunneln i Hallandsås. Fler affärsresenärer väljer bort bilen och reser med tåg när tågresan är snabbare än bilen. Många uppskattar också att anlända mitt i citykärnan och slippa parkeringsbekymmer.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.