Över 140 valar döda – låg uppspolade på stranden

0

145 valar har spolats upp på en avlägsen strand i Nya Zeeland, rapporterar CNN.

När valarna upptäcktes av en vandrare var redan hälften döda – och resten fick avlivas. Myndigheterna utreder nu omständigheterna bakom händelsen. Det var på lördagen som myndigheterna i Nya Zeeland uppmärksammades på det stora antalet valar som hade spolats upp på stranden. En vandrare hade varit ute vid den avlägsna stranden i Mason Bay på den sydliga ön Stewart Island, som har runt 400 invånare.

Hälften av de 145 valarna var redan döda när upptäckten gjordes och resterande fick avlivas. 145 valar strandade på Nya Zeeland Ren Leppens vid landets kulturvårdsmyndighet kallar beslutet för ”hjärtskärande”. – Tyvärr är sannolikheten att framgångsrikt föra tillbaka valarna i havet väldigt låg, säger Ren Leppens i ett uttalande. Myndigheterna arbetar nu med den lokala Maoristammen för att begrava kvarlevorna. Ursprungsinvånarna är ofta involverade i liknande händelser eftersom det tillhör gamla riter.

Flera anledningar till att valarna spolas upp

Valar spolas upp i snitt 85 gånger per år i Nya Zeeland, men då handlar det främst om enstaka valar. Nu utreds anledningen till det stora antalet strandade valar. Bidragande faktorer kan vara sjukdom, navigationsproblem, geografiska faktorer, hastigt stigande tidvatten, att de jagats av rovdjur eller extremväder, uppger myndigheten enligt CNN. Förra året spolades 400 valar upp i Golden Bay på Nya Zeelands sydligaste spets. Det tros vara det tredje största fallet av strandade valar i landets historia. Den största tros ha skett 1918 när runt 1 000 valar strandades på Chatham Islands, enligt Expressen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.