Politisk polarisering i USA – Är sociala medier boven i dramat?

0
politisk polarisering

Politisk polarisering är något som diskuteras rätt så ofta och då särskilt i USA. Men, det förekommer ju även utanför USA:s gränser.

Polarisering handlar alltså om spänningarna mellan höger och vänster. Det är något som kan ta väldigt olika utgångspunkter beroende på vilka individer eller partier det är vi talar om.

USA är väldigt speciellt eftersom den politiska kartan domineras av två partier, nämligen demokraterna och republikanerna. Polarisering handlar inte bara om situationen mellan partierna utan det kan även utspela sig inom ett parti. Just polariseringen inom ett parti diskuteras ingående i boken Right-Wing Critics of American Conservatism, som skrivits av George Hawley, som är biträdande professor i statsvetenskap vid University of Alabama.

Det som nu är tydligt är att det råder en rätt så djup kris inom den konservativa rörelsen i USA. En stor del av den amerikanska väljarkåren är nämligen tydligt kritisk mot den amerikanska högern. Vi ser bland annat att minoriteter, däribland Hispanics är mer progressiva rent politiskt än vita män som inte tillhör denna väljargrupp.

Mycket har förändrats sedan kalla kriget. Under kalla kriget så visade sig att många kristna var enade mot kommunismen och för en fri marknadskapitalism, men även aktiva supporters av nationell säkerhet. Denna väljargrupp har kommit att splittras rätt så mycket efter det kalla krigets slut och kan inte längre betraktas som allierade.

Hoppar vi nu framåt i tiden till där vi befinner oss idag så finns det en tydlig polarisering inom det politiska landskapet och mellan partierna. Bland annat piskas detta på av olika talk shows som gör konflikten väldigt tydlig.

Det finns också en diskussion om polariseringen beror på sociala medier. Alla är inte övertygade om att sociala medier är boven i dramat. Levi Boxell som är doktorand vid Stanford University i delstaten i California, lyfter i sin artikel The Internet, social media, and political polarisation fram att Internet inte har spelat någon signifikant roll vad gäller den ökade politiska polarliseringen.

Har då polariseringen ökat? Ja, tittar vi på tillgänglig statistik så visar den på att 1994 så var det 20% som hade en mycket negativ attityd gentemot sina politiska motståndare. När Pew Research genomförde en ny studie under 2016, så visade sig att siffran ökat till hela 55%.

Så, den slutsatsa som dras utifrån andra studier som genomförts kommer fram till att Internet och sociala medier inte spelat någon roll. Dock håller inte alla med om detta, utan det finns de som hänvisar till att Internet kan ha spelat en liten men inte särskilt viktig roll för den politiska polariseringen.

Forskare som granskat resultaten från valet 2016 konstaterar att det inte finns något stöd för att Donald Trump skulle ha fått fler röster från personer som har en stor sannolikhet vad gäller att vara aktiva på nätet jämfört med de som inte har någon större internetnärvaro och detta även när de jämför med kandidater som blivit valda till presidentposten vid tidigare presidentval.

Följ gärna vår utrikesrapportering här 

Mikael Drakenberg

Utrikesskribent – USA Expert

Previous articleGud talar ud – Lisa Nilsson spelar en av huvudrollerna
Next articleBALLERINAN OCH UPPFINNAREN- Barn ger den högsta betyg
Mikael Drakenberg har en fil.mag i statsvetenskap med inriktning på Internationell politik ( Upprätthållande av ordning och säkerhet efter attackerna den 11 september 2001.) Mikael har även utbildning inom freds- och konfliktvetenskap och internationell Humanitär rätt och har således omfattande kunskaper kring de lagar och regler som styr både internationella och icke-internationella väpnade konflikter, men även regelverket kring skydd av FN-soldater ute på internationella uppdrag. Drakenberg har även en utbildning från Helsingfors Universitet inom området Public administration. Mikael har arbetat både som skribent och webbredaktör, men fokuserar helst på skrivandet och då med fokus på omvärldsbevakning / omvärldsanalys från kontoret i Lund. Ett flertal av artiklarna som Mikael varit med och skrivit har publicerats i olika tidningar runt om i Sverige. Helst så skulle Mikael vilja arbeta och bo i Southern California. Helst i och runt San Diego, då han gick på High School i La Jolla, San Diego, California. Mikael har även studerat i Madison, Wisconsin.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.