Quick- skickliga skådespelare svagare regi

0
fotograf: Ragna Jorming

Mikael Håfström har gjort en film om Sveriges största rättskandal , Quick.

Med tanke på hur Sverige har utkristalliserat sig som ett fegt ansvarslöst ryggradslöst land så kommer det inte som en överraskning att Thomas Quick  var manipulerad av en maktlysten elit som ville göra karriär på Quicks avslöjande. Vi är så naiva att man blir illamående. 

Jag minns bäst Håfströms fenomenala filmatisering av Jan Gillous  bok Ondskan.Ondskan. 

Valet av  av Jonas Karlsson som journalisten Hannes Råholm, kunde inte vara bättre. Jonas Karlsson  har vid flera tillfällen visat att han klarar av att spela allt från kvinna, finlandssvensk och funktionshindrad.  David Dencik  som spelar Thomas Quick är även en gedigen skådis som gjort internationell karriär och kommer att medverka i den nya James Bond filmen  . Jag blev även glad över att se min kurskamrat från drama-teater-filmvetenskapliga  institutionen vid Lunds universitet Johan Gry som  hade huvudrollen i vår uppsättning av ett ryskt verk som hette i Själens kulisser. Jag hade den minsta rollen som det undermedvetna som satt tyst under hela föreställningen för att i slutet resa mig upp och säga Nu är det slut tack och adjö. Johan Gry spelar läkaren som berättar för Råholm  att han har fått en obotlig bukspottscancer. 

Alba August som slog igenom som Astrid Lindgren som ung , gör en bra insats som Karlssons vingman. Samspelet mellan Alba och Jonas visar svenskt skådespeleri när det är som bäst. Håfströms regi har mer att önska . Det är flera avsnitt som följer den gense traditionen för hur man gör bra TV. Att försöka visualisera Quicks demoner blir rörigt och skrikigt. Håfströms sätt att hantera Råholms  sjukdom är också platt. Att han skulle ha upptäckt sin cancer efter en bilolycka verkar väldigt långsökt. Det samma gäller händelsen då Råholm ramlar ihop på arbetet och drar med sig hela bokhyllan. Jag är medveten om att Håström måste komprimera flera år under en film , men med tanke på att filmen är över 2 timmar lång så borde han hittat en mer raffinerad lösning. 

Tuva Novotny är en stabil skådespelerska som gör ett trovärdigt porträtt av en uppgiven hustrun till en arbetsnarkoman och sluten man. 

Då jag själv är arbetsnarkoman och alltid valt journalistyrket framför familj och barn så frågar jag mig alltid : Vad är det som gör att kvinnor skaffar barn med en man som aldrig är närvarande och vad är det som gör att de män som brinner för sitt yrke skaffar barn då barnen aldrig prioriteras framför jobbet. Det är patetiskt hur dessa fjantar hela tiden beklagar sig över att de aldrig har tid att umgås med sina barn . Hallå pajas ! Det är du som prioriterar sanningen framför barnen ok ! Alla har lika mycket tid , det är du själv som bestämmer vad du vill prioritera. 

Det blir även pinsamt tydligt hur manipulativa och narcissistiska de med makt är i Sverige . Jag skulle kunna rada upp hundratals tillfällen då Sverige får mig att spy. 

Senast i veckan så kommer det fram att de Apatiska flyktingbarnen är ett resultat av kallhamrade lyckosökare från Ryssland och infantilt naiva  socialsekreterare från socialistdiktaturen Sverige. Fy bubblan.

Var är det lättast att få tag på knark i Sverige ? På de vårdhem där du skall få hjälp att sluta knarka förstås. Där har du de bästa kunderna.

Quick förstod som gammal knarkare snabbt att det snabbaste sättet att få obegränsad tillgång på knark var att börja erkänna mord . Jag tar mig för pannan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.