Fallet Raoul Wallenberg – Diplomaten som försvann!

0
Raoul Wallenberg

Människoödet Raoul Wallenberg

Under mycket lång tid så kom relationerna mellan Sverige och Sovjetunionen att påverkas av fallet Wallenberg. Det var stora oklarheter vad som hänt Wallenberg. Till en början var det väldigt mycket teorier hit och dit. Wallenberg hade ju skickats till Ungern som legationssekreterare med uppdrag att rädda judar undan nazisterna genom att bland annat utfärda så kallade skyddspass.

Försvinnandet 1945

Men, år 1945 så försvann Raoul Wallenberg under oklara omständigheter. Långt senare så fick vi veta att han gripits av ryssarna / sovjetunionen då de var misstänksamma mot Wallenberg. Hur kom det då sig att de var så misstänksamma mot honom? Det har framkommit att det funnits en rysk informatör inne på den svenska legationen i Budapest och den personen kom att lämna uppgifter till ryssarna om att Wallenberg i själva verket arbetade på uppdrag av USA.

Spåret som inte visade sig stämma

Nu, tillbaka till teorierna vad som hänt Raoul Wallenberg. Ett av de hetaste spåren eller om vi vill kalla det för teorier var knackningskontakter från en polsk krigsfånge, nämligen Abraham Kalinski.

Långt senare så kom Sverige efter ett flertal förhör med Kalinski att bli misstänksamma och de lyckades efter mycket om och men att avslöja honom, då Kalinski i själva verket tillverkat dessa så kallade bevis. Varför gjordes då detta? Jo, det handlade om att Kalinski var en del av ett amerikanskt agerande för att komma åt Sovjetunionen för brott mot mänskliga rättigheter.

Vad hände egentligen?

Vad hände då Wallenberg, för det påstods under mycket lång tid att Wallenberg dött av en hjärtattack. När Sveriges mångåriga ambassadör i Moskva, Sven Hirdman haft möten med Gorbatjovs kollega i Politbyrån, Alexander Jakovlev så framkom det tillslut att Wallenberg blev skjuten av det sovjetiska säkerhetsministeriet redan 1947.

Utrikesministern som satte stopp

Det som är särskilt intressant är att det här hade kunnat undvikas om den dåvarande svenska utrikesministern haft viljan. Det var nämligen Utrikesminister Undén som valde att inte agera då han inte ville gå med på ett utbyte där ryssar internerade i Sverige byttes mot Wallenberg. Han ansåg nämligen att det är “människohandel” och då blev det stopp (Hirdman.2017:83-87).

Här finns en intressant liten artikel som också ger ett perspektiv på denna historia!

Previous articleSlagthuset mister sitt serveringstillstånd
Next articleSe en Dykare i Akvariet på Malmö Museum
Mikael Drakenberg har en fil.mag i statsvetenskap med inriktning på Internationell politik ( Upprätthållande av ordning och säkerhet efter attackerna den 11 september 2001.) Mikael har även utbildning inom freds- och konfliktvetenskap och internationell Humanitär rätt och har således omfattande kunskaper kring de lagar och regler som styr både internationella och icke-internationella väpnade konflikter, men även regelverket kring skydd av FN-soldater ute på internationella uppdrag. Drakenberg har även en utbildning från Helsingfors Universitet inom området Public administration. Mikael har arbetat både som skribent och webbredaktör, men fokuserar helst på skrivandet och då med fokus på omvärldsbevakning / omvärldsanalys från kontoret i Lund. Ett flertal av artiklarna som Mikael varit med och skrivit har publicerats i olika tidningar runt om i Sverige. Helst så skulle Mikael vilja arbeta och bo i Southern California. Helst i och runt San Diego, då han gick på High School i La Jolla, San Diego, California. Mikael har även studerat i Madison, Wisconsin.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.