RENE ZELLWEGER ÄR JUDY GARLAND PREMIÄR 11 OKTOBER

0

Tidigare Oscarsbelönade Renée Zellweger, som visade upp sina musikaliska talanger i filmen Chicago, gestaltar Judy Garland i filmen om den sista turbulenta tiden i stjärnans alltför korta liv.

Zellwegers omtalat porträttlika tolkning låter oss möta den Judy hennes publik älskade: kvick och slagfärdig, tuff och känslig, smart och dumdristig – en sann legend.

Den 22 juni i år var det femtio år sedan den ikoniska artisten Judy Garland hittades död i England efter att ha fått i sig för mycket lugnande medel. Den som fann henne var hennes femte make, den tolv år yngre musikern Mickey Deans. De hade gift sig drygt tre månader tidigare efter att ha dejtat från och till under ett par år. Judy hade nyligen fyllt 47 år och läkarnas slutsats blev att hon tagit en överdos av misstag, men rykten om självmord gick inte att tysta. Makarna hade bosatt sig i England där Garland hade nått framgångar på scen.

Judy kretsar kring den period mot slutet av sextiotalet när Judy Garland, spelad av Renée Zellweger, förbereder sig för en rad utsålda konserter. Hon är lycklig med nya kärleken Mickey (Finn Wittrock) samtidigt som hon kämpar med exmaken Sidney Luft (Rufus Sewell) om vårdnaden av sina barn.  Bella Ramsey och Gemma-Leah Devereux spelar Garlands döttrar Lorna Luft och Liza Minnelli, och Jessie Buckley (Wild Rose) är hennes assistent Rosalyn.

Judy Garland – en av de största genom tiderna
Det är i år åttio år sedan Garland spelade Dorothy i klassikern Trollkarlen från Oz. Hon sjöng och dansade därefter på film med både Gene Kelly och Fred Astaire och krönte filmkarriären på femtiotalet med En stjärna föds, för vilken hon Oscarsnominerades. Därefter koncentrerade hon sig på konserter. Bland de sista fanns ett framträdande på Stockholms konserthus i mars 1969. Drygt tre månader senare var Judy Garland död, 47 år gammal. Genom sina filmer och skivinspelningar får legenden ständigt nya generationer fans.

Originaltitel: Judy
Regi: Rupert Goold
Manus: Tom Edge (The Crown), baserat på Peter Quilters pjäs End of the Rainbow
I rollerna: Renée Zellweger, Finn Wittrock, Rufus Sewell, Jessie Buckley, Michael Gambon m fl
Längd: 1 timme och 58 minuter
Genre: Drama
Svensk biopremiär: 11 oktober

 

Svensk biopremiär: 11 oktober

okända ljudinspelningar funna i Hollywood

 

Rene Zellweger sjunger Judy Garland – The Soundtrack 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.