Rethymnon

0

RETHYMNON
är min absoluta favorit. En storstad för medelklassen.  Med en 12 km lång sandstrand är Rethymnon även en favoritare bland greker. Den påminner om Visby eller Båstad. Det är svårt att hitta turistfällor då Rethymnon var blomstrande även innan turisterna kom. Jag bor på Aris Marie som ligger 3 km utanför gamla staden där allt hålligång sker. Här är den genuina delen av staden. Personalen talar knackig engelska och alla skyltar är på grekiska .Du kan köpa nypressad apelsinjuice efter klockan 10 på morgonen. Affären öppnar redan 8. Jag brukar handla  gyros på syltan ”grillpizza” tvärs över gatan då jag inte pallar laga mat på hotellet. Badrummet är på 5 kvm med ett minibadkar  så jag brukar bada i havet och skippa duschen. Det finns ett fint kök och en stor balkong. Hotellet totalrenoverades 2013. Uthyrningen av solstolar börjar kl 10.00 så jag solar och badar alltid innan 10.

Med en  12 kilometer lång sandstrand och 20 grader i vattnet redan i slutet på April är staden Rethymnon på Kreta svårslagen . I Maj månad är  det riktig vår på Kreta, blommorna doftar,det är tomt på stränderna och det ligger en förväntan i luften inför anstormningen av turister.  Kreta har perfekt medelhavsklimat redan under Maj månad .25 på dagarna och 18 på kvällarna ,som i Los Angeles. Perfekt för oss som lägger oss tidigt och vaknar tidigt. Vi går ner på stranden vid halv nio och sover en halvtimme i solen för att sedan ta ett morgondopp. Vi är helt ensamma på stranden då barnfamiljerna befinner sig i Makrigialos  och alla ungdomar ligger och sover. Bästa frukost är En omelett med ägg från den lokala gården och handpressad apelsinjuice från rethymnon.

Till middag blir det firre. Färskt för 130 kr kilot eller frusen. Fördelen med den frusna är att den kostar 40 kr kilot. Jag köpte 500 gram  svärdfisk för 20 kr. På krogen går en middag på 200 spänn (150 middag,30 spänn öl och 20 i dricks.)

En 33 cl mythos går på 7 spänn i den lokala butiken och köper du 6 pack blir det ännu billigare. Vatten kostar 1 krona litern i butik och 4 spänn för en halvliter på stranden.För svenskar som betalar 89 kr för lunch i slumkvarteren är det billigt i Grekland. Bara tunisien är billigare.  Är det billigt köper du mer ,därför kostar läsk 10 kr , red bull 15 och en öl 20 kr. Du kan fortfarande hitta  kopior av märkeskläder för ett par hundra.

Märkes-solglasögon säljs i varenda butik för en 50 lapp. De flesta butiker öppnar 10 på morgonen och stänger 10 på kvällen. Då det är ett katolskt land har alla affärer stängt på söndagarna. Bara turistställen är öppna.

Då grekerna kör som galningar ,cyklar alla på trottoaren.

Grekland är på många sätt fortfarande väldigt mansdominerat. Jill Johnson som köpt lägenhet på Kreta,har berättat att det var omöjligt för henne att skaffa ett internet abonnemang utan hennes mans underskrift.

Solstolar hyrs för 2 euro.

Tandkräm shampo och badkasse köper du i 10 kronors butiken. Imponerande vad mycket du kan köpa fö en tia.

Om du väljer att bo i ett grekiskt kvarter är det bra om du har med dig ett lexikon då många greker talar inte engelska. Att åka på en resort är inte Grekland utan Disneyland eller Skara sommarland.

Aubergine är billigare än lök då grekerna äter Aubergine till allt.

Banker växlar inte pengar .

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.