Förväll grönsaker innan du stoppar in dem i frysen så behåller de sin goda smak

0

Billiga och näringsrika är grönsakerna just nu. Nu är det högsäsong för många grönsaker, och vare sig du odlar själv eller köper i affären så kan det vara en god idé att frysa in lite.

Perfekt att ha frysen full med nyttigheter som du kan stoppa ner i en panna eller gryta (eller i mikron för all del) i vinter när det inte längre är säsong.

För att kunna frysa in de flesta grönsaker behöver du förvälla dem. Om du någon gång försökt stoppa in en hel färsk zucchini i frysen så vet du vad jag  menar 🙂

Förvälla betyder egentligen bara att man kokar upp och sen kyler av.

Det finns olika anledningar till att förvälla. En del svamp måste man tex förvälla för att få bort gifter. Men när det gäller grönsaker så förvälls de ofta i vatten eftersom den här behandlingen tar kål på enzymer som annars kan förändra smaken och göra grönsakerna missfärgade. Dessutom så kan grönsakerna frysa sönder. I mitt exempel med zucchini så blir den besk och mosig och ibland missfärgad.

Det handlar alltså inte om att tillaga grönsakerna, utan bara förbehandla dem för frysningen. Men en fördel är att de mjuknar något, så det är väldigt enkelt att sen bara ta fram tex förvälld broccoli ur frysen och värma tillsammans med middagsresterna, och vips så har du en färdig måltid.

Hur gör man då? Jo dela grönsaker i relativt stora bitar, tex broccolibuketter eller tjocka skivor zucchini. Lägg i kastrull och täck med vatten och ha i lite salt. Koka upp, stäng av och häll av vattnet. De flesta rekommenderar att koka ca 3-4 minuter beroende på vilken grönsak det är, grönsakerna ska bara precis börja mjukna något. Jag föredrar att koka så kort som möjligt och med så lite vatten som möjligt, för att bli av med så lite vitaminer och andra nyttigheter som möjligt. Skölj snabbt i kallt vatten direkt efter för att avstanna tillagningen.

Du kan förvälla de flesta sorters grönsaker, allt från rotfrukter till paprika.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.