Sällskapsspelens comeback fortsätter

0
Photo: robert-coelho-laNNTAth9vs-unsplash

En bit in på 2010-talet började det att gå trend i att spela sällskapsspel.

Gamla boxar med Monopol, Cluedo och Risk dammades av och bars ned från vindar eller uppifrån källare. Vad som förväntades att vara en fluga har fortfarande inte gått över. I Sverige spelar vi sällskapspel och brädspel som aldrig förr. 

 Det är socialt

 Varför spela sällskapsspel när det går att spela på datorn eller i mobilen? Den stora anledningen uppges vara att det är socialt. Ni kommer att sitta och prata med varandra under tiden som ni spelar, förutsatt att det inte är ett avancerat rollspel som kräver allas fulla uppmärksamhet. Det är en sysselsättning som passar till kaffet vid söndagsfikan såväl som till ett glas vin efter fredagsmiddagen. Ytterligare en anledning är att det har blivit en ursäkt för att faktiskt träffas. Det går att spela med vännerna på nätet men det är numer ovanligt att man går hem till varandra för att spela tv- eller dataspel.  

Photo: tim-foster-y6uilkrSyMs-unsplash

 

Klassiker och nyheter

 Vissa sällskapsspel är mer klassiska än andra. Monopol brukar vara det första spelet som nämns och det har tryckts i flera nyutgåvor. Det finns numer även i olika svårighetsgrad. Med Andra Ord är ytterligare ett populärt spel där deltagarna ska försöka förklara ett ord med hjälp av andra ord. Jag är Alias faller heller inte i glömska. Alla spelare bär ett pannband med ett kort med namnet på en känd person. Du ska försöka gissa vad det står på ditt kort genom att ställa frågor till de andra deltagarna.  

 Det har också kommit nya spel. I det svenska sällskapsspelet Konario ska du försöka para ihop olika kuber med hjälp av dina fem sinnen. Den spelare som har flest kuber i slutet av spelet vinner. Ticket to Ride är ett spel där 2-5 spelarna ska bygga järnvägsspår mellan olika platser. Det finns olika spelplaner som föreställer alltifrån hela Norden till specifika städer.

 Sällskapsspel solo

 

Det finns inget som tyder på att sällskapsspelen utmanar de digitala spelens framtid. De två kategorierna verkar kunna samexistera utan större konkurrens. Den som är sugen på att spela ett sällskapsspel, men som inte hittar några medspelare, kan faktiskt hitta digitala alternativ. De kan till och med hitta motspelare på nätet. 

Photo:dave-photoz-FdTmaUlEr4A-unsplash

 Drawful 1 och 2 är mobilspel som påminner om Pictionary. Det kan du spela med upp till åtta andra deltagare. Scrabble Go påminner om Alfapet. Det går till och med att spela ett Cluedoliknande spel som heter Spyfall. Det finns fler kortspel än patients och harpan. I blackjack online möter spelaren en dealer som strömmas via en videolänk. Bemötandet och spelet går till precis som det hade gjort om du satt vid ett fysiskt spelbord. Det går att chatta med dealern och ibland även med andra spelare som sitter vid samma bord. Kortspelet finns i flera olika varianter och kan variera i antalet kortlekar som används, samt i reglerna. Det gäller att kontrollera vilka regler som gäller för vilken version. 

 Spel och spelande kan se ut på flera olika sätt, vilket är anledningen till att det är något som lockar så många människor. Sällskapspel är en bra komplettering till digitala spel och båda har sina fördelar. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.