Skånes Dansteater bjuder både på världspremiär och tidigare succér 2018

0
Skånes Dansteater

2018 på Skånes Dansteater öppnar med en återuppsättning av it is like a large animal deep in sleep. I mars intar helt nya föreställningen Nayrab scenen, ett medryckande möte mellan traditionell musik från Mellanöstern och nyskapad koreografi. Föreställningen Belonging har världspremiär på Malmö Opera i oktober med både professionella och icke-professionella dansare på scen.

– Valåret 2018 sätter vi fokus på det gemensamma. Utmaningarna och styrkan i att vi lever här tillsammans. Vi dansar, brottas och krockar och erbjuder ett myller av människor och kroppar på scen, säger VD och konstnärlig ledare Åsa Söderberg.

– För mig är just gemenskapen i dansen ofta det vackraste och mest berörande. Dansarnas fascinerande samarbete och tillit till varandra kan vi andra behöva inspireras av, fortsätter hon.

Motståndets rörelse och livemusik

Nya föreställningen Nayrab är ett medryckande möte mellan traditionell musik från Mellanöstern och nyskapad koreografi. Titeln betyder slättmark på syrianska och är även namnet på den by i Syrien där föreställningens kompositör, Malmömusikern Tarek Alhadj, föddes. Hans spelar live på scenen tillsammans med två andra musiker.

Nayrab styrs de nio dansarna av sina instinkter, de böljar fram till musiken som i en lyrisk trans.

– Koreograferna Laurence Yadi och Nicolas Cantillon har skapat en alldeles egen dansstil, FuittFuitt. En slags dansad motståndsrörelse som aldrig stannar av. Jag ser mycket fram emot att uppleva mötet mellan dansarna och livemusikerna på scen, säger Åsa Söderberg.

Professionella och icke-professionella på scen

Föreställningen Belonging intar Malmö Operas scen i oktober med två nya verk. Koreografen David Hernandez skapar sitt första verk för Skånes Dansteaters 16 dansare till ny musik av unga hyllade kompositören Szymon Brzóska.

Koreografen Ben Wright (the feeling of goingTo see the world while the light lasts) är tillbaka med nya verket To find a way with one another. Professionella och icke-professionella dansare, ett myller av kroppar, möts på Malmö Operas scen.

– Vi har i många år arbetat med att ge plats på scenen för kroppar och identiteter som inte traditionellt förknippas med dans. I år vill vi erbjuda publiken på Malmö Opera att ta del av även icke-professionella dansares unika perspektiv och erfarenheter, säger Åsa Söderberg.

Mötet mellan professionella och icke-professionella dansare är även temat för Skånes Dansteaters festival 2018: Dance & People.

Glömt inte bort att ni hittar resten av våra artiklar om teater på följande länk!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.