Skånska spritfabriken är Etik, Enkelhet, Renhet och Friskhet

0

Jan Rothman  är master blender  på Skånska Spritfabriken och har  en bakgrund från Moët-Hennessy där han jobbade med affärsutveckling men över tid blev han mer och mer intresserad av själva  framställningen av vin och brandy.
-”Jag var med vid varje skörd och hjälpte till ,för det gav mig mer insikt i att kunna sälja och utveckla produkterna men där fick jag också ett nytt intresse; att framställa egna alkoholprodukter. När vi sedan flyttade hem till Sverige 2002 så var vi fokuserade på att framställa något med vindruvor, men eftersom druvans sötma inte uppnår samma nivåer i Sverige som i Frankrike ,så fick vi lägga ner denna dröm ” berättar Jan för  Veckotidningen. De flyttade dock till en äppelgård, men det tog 5 år innan de insåg att de faktiskt kunde  prova på att göra Svensk Calvados av sina äpplen. 

– ”Vi har ju kanske världens bästa äpplen i Sverige. Vi började därför med att testa olika äppelsorter och jäsmetoder samt  provade olika destilleringsapparater. Vi fick därigenom erfarenheten att det är en  stor skillnad mellan de olika metoderna och det finns många beslut som kan påverka råvarans smak.” avslöjar han. 

-”Vi tog då ett beslut att vår ambition ska vara att fokusera på att få fram maximalt av råvarans smak utan att tillsätta någonting, dvs inget socker eller aromer. Samtidigt inser vi ju att äppelbrandy (calvados) säljer inte så mycket på Systembolaget jämfört med whisky. Så efter att vi hade lyckats med äppelbrandyn så ville vi lägga samma ambition i att ta fram en whisky; att få fram en fin smak av söt kornmalt. Vi experimenterade lite och landade  till slut i en ganska naturlig whisky för oss som är orökt och har en fantastisk smak av kornmalt och äpplen säger Jan  och ler.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.