Snödrottningen en familjeföreställning för barn som uppskattar opera

0

Föräldralösa Gerda ger sig ut på äventyr för att rädda sin barndomsvän Kaj. Han har blivit förtrollad och kidnappad av den vackra men iskalla Snö­drottningen och förd till hennes isslott i norr.

 

Snödrottningen är ett konstverk,  absolut ingen musikal. Kostymerna och maskerna är fantastiska och ensemblen är av högsta klass. Jag tycker dock att snödrottningen var svår att förstå och mer avpassad för vuxna än för barn. Jag såg “Var är du Prosepin ? “på verkstaden och den var lätt att komma in i.  Snödrottningen är mycket svårare att ta till sig.  Jag anser nog att de barn som skall få någon behållning av snödrottningen måste vara bekanta med genren. Jag skall villigt erkänna att den dramaturgi som jag har lättast att ta till mig är balett och den svåraste är opera.

Snö­drottningen har utsett Kaj till sin arvinge och kronprins och undervisar honom i konsten att bli förnuftig och känslokall. Sakta men säkert fryser Kajs hjärta till is. Ska Gerda hinna rädda honom innan allt hopp är ute?

På sin långa färd möter Gerda Blomstergumman i sin magiska trädgård, vilda rövare i skogen och en riktig prinsessa. Hon utsätts för både prövningar och frestelser. Men mest hjälp får hon av alla vilda djur hon möter; en tokig kråka, skogens fåglar och så den snälla renen Bä.

H.C. Andersen (1805-1875) är en av världens mest kända författare. Han var oerhört produktiv i många genrer, men mest känd är han nog för sina sagor, som Kejsarens nya kläder, Den lilla flickan med svavelstickorna, Den fula ankungen, Den lilla sjöjungfrun och flera, flera andra. De läses fortfarande av barn världen över och många av dem har också inspirerat författare, filmare och kompositörer.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.