Stadsmuseet i Stockholm öppnar 27 april 2019

0
Fotograf: Mikael Almehag

Stadsmuseet vid Slussen i Stockholm öppnar igen efter drygt fyra års renovering och ombyggnad.

När Stadsmuseet slår upp portarna den 27 april är det till ett museum som berättar om hela stadens historia från 1520-talet fram till idag. Det är många nya berättelser men också sådana med hög igenkänningsfaktor – t ex kvinnorna som dömdes för häxkonster på 1670-talet, rysshandeln på Ryssgården, palatset Makalös och 1700-talets krogkultur i Källarstugan – som sätts in i nya perspektiv. Stadsmuseet är sedan 1930-talet inrymt i stadens äldsta egna byggnad, det så kallade Södra stadshuset från 1600-talets slut. Här har allsköns offentlig verksamhet ägt rum genom tiderna. Det har varit domstol, fängelse, ortodox kyrka, skola och kommunal tvättstuga för att bara nämna några av alla de användningsområden som byggnaden haft. Vad kan då vara bättre än att ha en verksamhet som fortfarande är öppen för alla stockholmare och som dessutom skildrar stadens och stockholmarnas historia.

– Efter att museet haft stängt i många år, ser mina medarbetare och jag fram emot att få öppna detta magiska hus för alla stockholmare, säger Sara Claesson, museichef Stadsmuseet vid Slussen och ansvarig för verksamheten på museet. – Stadsmuseet berättar Stockholms historia och vi vill att berättelserna ska inspirera människor att upptäcka staden som museet handlar om! Vi vill bidra till att göra Stockholm roligare för barn och vuxna som vi välkomnar att utforska stadens historia på ett lekfullt sätt, tillsammans. Huset är idag ett byggnadsminne så när Stadsmuseet stängdes för renovering i januari 2015 så var en av huvudtankarna att varsamt öppna upp och lyfta fram arkitekturen, i synnerhet det vackra trapphuset med sina många avsatser. Ett annat syfte var att göra större delar av huset öppet och tillgängligt för besökarna. På detta sätt har skapats ca 1 000 kvm (från 1 750 till 2 700 kvm) större publik yta än tidigare.

– Målsättningen har varit att skapa förutsättningar för en modern, flexibel och utvecklingsbar museiverksamhet för besökaren, säger Ann-Charlotte Backlund, avdelningschef och stadsantikvarie och projektledare för Stadsmuseets del i renoveringen och inredning. – Ombyggnaden och inredningen har lyft fram och utvecklat Stadsmuseet kvalitéer och vi har utökat ytor för som är öppna och tillgängliga för besökarna. Byggnaden har alltid varit och ska fortsättningsvis vara en central mötesplats i Stockholm.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.