Stadsplaner i centrum av Köpenhamn går in i en ny fas

0

Visionen för 2019 att omvandla flerspårig väg mellan Axelborg och H.C. Andersens Boulevard till en grön och bilfri stadspark har gått in i en ny fas.

Granngruppen bakom projektet kan nu presentera ett uppdaterat visionprojekt, som kommer att utöka den kommande stadsparken till att omfatta Axel Torv. Covid-19 har betonat behovet av fler gröna andetag i Köpenhamn, och ett nytt centralt andetag kan vara i centrum av Köpenhamn. I vilket fall som helst är granngruppen bakom projektet för att förvandla den starkt trafikerade inre delen av Vesterbrogade till en grön stadspark nu redo med ett utökat förslag.

Arkitektföretaget Gehl samt den dansk-isländska konstnären Olafur Eliasson och arkitekten Sebastian Behmann från Studio Other Spaces (SOS) har också kopplats till projektet, som nu inkluderar Axel Torv och täcker 14 000 m².

När visionen att skapa en ny stadspark i Köpenhamn fram till Rådhusplatsen avslöjades i juni 2019 möttes projektet med stor välvilja från grannar, medborgare och politiker. Sedan dess har Tivoli och en angränsande grupp bestående av Agriculture & Food, dansk industri, Danica Pension, ATP Ejendomme, PFA Pension och Industriens Pension, som tillsammans representerar majoriteten av fastigheterna i grannskapet, arbetat med den ursprungliga projektidén tillsammans med Gehl, Olafur Eliasson och SOS.

Citypark måste bidra till stadens mål

Visionen visar att Vesterbro Passage kan gå från att vara en fullsatt passage till ett inbjudande bostadsområde där naturen slås samman i stadsområdet. Tanken är att asfalt ersätts av träd, vatten, djurliv och belysningar och skapar ett nytt rekreationsområde mitt i Köpenhamn med plats för både lugn och nedsänkning och för gemensamma aktiviteter.

Tivolis direktör Lars Liebst säger:

Covid-19 har lagt en tung linje på behovet av mer gröna andetag i städerna. I stadsparken i Vesterbro Passage och Axel Torv får Köpenhamnarna ett nytt sensationellt stadsrum och den vackraste cykelvägen i stadens centrum. Vi är mycket nöjda med utvecklingen och inte minst det mycket breda stödet till projektet från medborgare, handlare och politiker. Med stadsparken gör vi Köpenhamn till en ännu mer grön och attraktiv stad att bo i och besöka som turist. ”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.