Tandlossning är en mycket vanlig sjukdom

0
tandlossning

 

Men inte nog med att sjukdomen leder till att individen riskerar att tappa sina tänder. När dessa bakterier i munnen sprids i resten av kroppen kan det påverka både hjärta och kärl.

Det kan också finnas ett samband mellan tandplack och lungsjukdomen KOL – vilket nu undersöks av forskare. Daniel Jönsson, specialisttandläkare i parodontologi och docent, undersöker kopplingen mellan munnens hälsa och andra kroppsliga sjukdomar. Det är ett stort och världsomfattande forskningsområde, och pusselbit läggs till pusselbit. Om man utgår från dagens kunskap finns det anledning att inte slarva med skötseln av mun och tänder om man vill hålla sig frisk och leva länge.

Sjukdom som smyger sig på

Många har denna sjukdom utan att ens veta om det. Parodontit, som det heter på fackspråk, är en inflammation som ofta kommer smygande och kan börja med inflammerat och blödande tandkött. – Tandplack består av bakterier, bakterieprodukter och saliv som bildar en film på tänderna. Tandplack har vi alla alltid, men har man tandlossning är man överkänslig mot munnens bakterier och man måste därför vara extra noga med att minimera tandplackets tillväxt. – Dessutom är tandplack ett utmärkt ställe för dessa bakterier att skydda sig från antibiotika och därmed överleva en antibiotikabehandling. I värsta fall sprids det här sedan från munnen via blodet eller andas ner i lungorna och infektera andra ställen i kroppen, förklarar Daniel Jönsson. – Det krävs drygt 200 gånger högre styrka antibiotika för att ta död på bakterierna i tandplack, säger han och konstaterar att så mycket antibiotika bör man förstås inte ge. Istället handlar det för forskarna om att undersöka samband och orsaker och hitta sätt att förebygga sjukdomarna. Daniel Jönsson betonar dock att även den som sköter sin munhälsa kan drabbas av tandlossning, som i grunden är ärftligt men den kan påskyndas av till exempel mycket tandplack, rökning och diabetes.

Här kan ni läsa lite mer och djupare fakta kring denna sjukdom!

Glöm inte bort att ni hittar resten av våra artiklar om ämnet vetenskap på följande sida!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.