Tidigare Uefa-ordföranden Lennart Johansson blev 89 år

0

Den tidigare Uefa-ordföranden Lennart Johansson är död. Han blev 89 år, skriver Svenska fotbollförbundet under onsdagsmorgonen.

”Svensk fotboll har sorg. Lennart Johansson är död. Han somnade in på kvällen den 4 juni efter kort tids sjukdom, 89 år gammal”, skriver förbundet på sin hemsida.

Johansson var ordförande för Svenska fotbollförbundet 1985-1990. Mellan 1990 och 2007 var han ordförande i Uefa, Union of European Fooball Associations, och han har även varit vice ordförande i Fifa.

Som Uefa-president var Lennart Johansson en av initiativtagarna bakom Europacupens förvandling till Champions League.

”Lennart Johansson är vår störste internationelle fotbollsledare genom tiderna, ingen svensk har haft en liknande påverkan på fotbollen i världen. Hans gärningar som UEFA-president och vice president för FIFA är djupt respekterade, hans ledarskap har väckt beundran världen över”, skriver SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson på förbundets hemsida.

Allsvenska pokalen döpt efter honom

Lennart Johansson har hedrats genom att den allsvenska vandringspokalen namngivits efter honom.

Johansson är djupt förknippad med AIK. Han var ordförande i fotbollsstyrelsen 1962-1976 och i huvudstyrelsen 1967-1980 och blev 1999 utnämnd till hedersordförande.

Så sent som i november i fjol fick han dela ut sig egen pokal till AIK efter deras SM-guld. Johansson var på plats på Guldfågeln Arena när guldet säkrades efter seger mot Kalmar.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.