Tips för en bättre sömn

0

1. Dagsljus

Försök att få mycket dagsljus. Gärna på förmiddagen.

2. Träna

Motion ger en bättre sömn. Men träna inte senare än fyra timmar innan du ska sova. Då kan endorfiner och adrenalin hålla dig vaken.

3. Regelbundenhet

Sov på regelbundna tider. Gå och lägg dig samma tid varje kväll och gå upp samma tid varje morgon. Även på helger. På detta sätt kommer din kropp att vänja sig.

Om du sover mitt på dagen så kommer bara din kommande nattsömn att bli sämre. Det är bättre att gå och lägga dig i tid på kvällen. Om du i alla fall ska ta en tupplur ska du inte sova i mer än 20 minuter.

5. Undvik kaffe, te och cola

Dessa saker innehåller koffein vilket har en uppiggande effekt. Undvik dessa 4-8 timmar innan du ska gå och lägga dig.

6. Slappna av innan sängen

Innan du går och lägger dig så ska du göra avslappnande saker så som att släcka ner i lägenheten och tända ljus, läsa en bok eller bada.

7. Undvik alkohol

Du kanske tror att en sängfösare kan få dig att somna bättre, vilket visserligen kan stämma. Men sömnens kvalitet kommer under natten att vara mycket sämre.

8. Stäng av mobilen

Ljud från mobilen stör din sömn. Med en sämre sömnkvalitet blir du också tröttare dagen efter.

9. Tyst, mörkt och svalt

Ditt rum ska vara tyst, mörkt och svalt för att det ska vara lättast att somna. Om det låter av exempelvis grannar eller trafik så kan du använda öronproppar. Om du inte kan få det tillräckligt mörkt så kan du använda en sovmask eller köpa persienner. 16 grader är den optimala temperaturen för inandningsluften för att få en bra sömn. Däremot är det viktigt att du inte fryser utan har ett varmt täcke på dig.

10. Vänd bort klockan

Om du inte kan sova så ska du undvika att titta på klockan. Detta kommer bara att stressa dig. Jaga inte upp dig. En natt mindre sömn är inte hela världen. Du kommer att få igen sömnen senare.

11. Gå upp direkt

Gå alltid upp direkt när väckarklockan ringer. Ligg inte och dra dig.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.