Tivoli öppnar säsongen med Påsktema

0

Danmarks mest besökta attraktion, Tivoli mitt i Köpenhamn, öppnar för sommarsäsongen 4 april.

Flera nya eller förnyade attraktioner öppnar under sommaren. På Tivolis scener uppträder de internationella stjärnorna Jason Derulo, Tom Jones och Ms. Lauryn Hill, samt Mø och ett pärlband av de bästa danska artisterna och band. Det blir levande kultur varje dag, kostnadsfritt för Tivolis gäster – till exempel fyrverkerier varje lördag från och med maj. Tivolis restauranger erbjuder goda måltider med stort fokus på hållbarhet i alla prisklasser.

Tivolis sommarsäsong bjuder på 174 öppetdagar från 4 april till 22 september. Det inleds med ett påsktema där 17 000 hyacinter, 26 000 påskliljor och riktiga små lamm skapar vårstämning. I maj blommar 85 000 tulpaner som följs av rosor och sommarblommor, och lite senare kommer perennerna. På det viset kan man följa årets gång genom blomningssäsongerna på Tivoli.

Ett riktigt nöjesår 
2019 investerar Tivoli ca 100 miljoner DKK i attraktioner. Kamelen är en ny berg-och-dal-bana som kör 26 km/timmen, tillräckligt fort för att det ska kittla i magen på mindre barn i kurvorna. Kamelen står färdig 4 april. Då klipper Pierrot av det röda bandet. Karusellen Den lille Drage får ny scenografi, och senare under sommaren får den 45 meter höga attraktionen Fatamorgana nya funktioner som gör åkturen ännu vildare. Ungefär samtidigt öppnar Tivolis nya radiobilar. Årets största attraktionsnyhet blir dock klar först till Jul på Tivoli, då berg-och-dal-banan Mælkevejen öppnar.

Nytt på matsedeln
Smørrebrød på Tivoli passar som handen i handsken. Det danska smørrebrødet hyllas med en festival 5 till 14 april, då Tivolis restauranger uppmärksammar lunchklassikern. 13 och 14 april dukas det upp till en stor smørrebrødsfest på H. C. Andersen-slottet.

Men Tivoli bjuder på matupplevelser från hela världen. Det marockanska köket Wakha flyttar in på Tivoli Food Hall med grillat kött och grönsaker på tunt bröd och fyllt av smaker och färger. I Smøgen öppnar Frank’s Toast. Gästerna där kan se fram emot signaturtoasten Steak it Up med färska örter och saftigt kött tillagat med slow cook-metoden. Där finns också klassikern med skinka och ost och vegetariska alternativ.

Lyx på Nimb

För den som vill lyxa till vardagen är Nimb värt ett besök. Afternoon Tea i Nimb Bar serveras varje dag och består av både salt och sött till nybryggt te. Andra söndagen i månaden kan man också välja Afternoon Tea Extraordinaire, då menyn utökas med tryffel-, kaviar- och ostronrätter och Dom Perignon.

I juli, augusti och september blir Nimbs takterrass Nimb Roof scen för de speciella Summer in the City-eventen tisdag, torsdag och lördag – missa inteGrill & RoséCocktails & DJ-set och Live Soul- & Jazz-sessionerna. 

Musik på Tivoli

I år kan man bland de klassiska konserterna uppleva Budapest Festival Orchestra, Academy of St Martin in the Fields dirigerade av Joshua Bell. Det blir också solokonserter med bl.a. Arcadi Volodos och Kirill Gerstein. Ett bra tips till alla Tivoli-gäster är att besöka tivoli.dk. Där beskrivs alla evenemang, både med och utan biljettförsäljning.

Foto:Tivoli

Dans och teater 
Tivoli Balletteater dansar på Pantomimeteatret med 10 olika föreställningar. Några av dem är de traditionsfyllda pantomimer där Pierrot gång på gång blir lurad av Harlekin och Columbine. Men 2019 bjuder också på barnbalettenDen fula kycklingen samt ett återseende av Tennsoldaten, med scenografi av drottning Margrethe. Belysningsmästaren och Tivoli-arkitekten Poul Henningsen firas inte bara med en opretentiös utställning i Woodhouse, utan också med en ny balett av Paul James Rooney.

Parader och fyrverkeri

Tivoli-Garden kan i år fira 175-årsjubileum och är därmed världens äldsta ungdomsparad. Varje lördag och söndag uppträder Gardisterna med musikparader genom Tivoli klädda i den historiska rödvita uniformen och björnskinnsmössor. I mitten av augusti blir det premiär på en ny parad där Danmarks mest älskade björn, Rasmus Nalle, vandrar genom Tivoli tillsammans med sina vänner.

4 maj startar fyrverkerisäsongen. Fyrverkerierna äger rum varje lördag, och anordnas i år i samarbete med fem framträdande danska kulturpersonligheter.

Tivolis direktör Lars Liebst har stora förväntningar på året:

Vi tycker det är viktigt att hålla fast vid de bästa traditionerna och löpande förnya Tivoli till glädje för våra gäster. Den här säsongen har vi särskilt fokuserat på attraktionsnyheter, och så har vi till exempel livemusik varje dag på någon av scenerna i parken. Och i kombination med ambitiösa matkoncept och många kulturevenemang som i de flesta fall ingår i entrén till Tivoli, är det svårt att inte se ljust och optimistiskt på sommarsäsongen”.

Tivolis säsonger under 2019:

Vinter på Tivoli 1 februari till 24 februari

Sommarsäsong 4 april till 22 september 2019

Halloween på Tivoli 11 oktober till 3 november 2019

Jul på Tivoli 16 november till 5 januari 2020

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.