Turkiet är i dagsläget en olämplig kandidat för EU-medlemskap!

0

Turkiet har kommit att bli alltmer auktoritärt under Erdogan. Vi ser tydliga tecken på en utveckling smo går åt fel håll. Det har handlar om att ifrån att bedriva kampanjer inne i Tyskland för Turkiet och Erdogan till att arrestera personer i andra EU-länder som kritiserar den turkiska regeringen och Erdogan.

I förrgår så arresterades en tysk medborgare i Spanien för att han nyttjat sin yttrandefrihet och kritiserat den Turkiska regeringen och därmed Erdogan. EU uppmanar nu Spanien att inte utlämna Erdogankritiker till Turkiet.

EU måste vara tydliga med vilka krav de ställer på potentiella medlemmar och våga värna om demokratin och yttrandefriheten.

I dagsläget finns följande tydliga regler för länder som önskar få bli medlemmar i den Europeiska Unionen:

En stabil konstitution som garanterar demokrati, rättsstatensprinciper, mänskliga rättigheter och respekt men även skydd för minoriteter. Det måste också finnas en fungerande marknadsekonomi och en kapacitet att klara konkurrens och marknadskrafter inom EU.

Med utgångspunkt från dessa principer så är det mycket tveksamt om Turkiet uppfyller kraven för att få gå med i den Europeiska Unionen, när vi tittat närmare på de senaste händelserna.

Enligt många personer som sitter på ledande positioner inom EU så är Turkiets väg in till EU nu i princip död på grund av att Erdogan slagit ner så hårt på dissidenter. EU-kommissionären Johannes Hahn har i princip förklarat att Turkiet har kommit att röra sig bort från ett europeiskt perspektiv.

Det har förekommit en omfattande diskussion kring det som talar för respektive emot att Turkiet blir medlem av EU. Bland annat talar Turkiets geografi emot ett medlemskap i EU, då hela 97% av landets territorium ligger i Asien. Den politiska situationen i Turkiet visar också på att Turkiet inte är som andra EU-länder, vilket kuppförsöket 2016 visar på. Dessutom är Turkiet i dagsläget en blandning av militärstyre och viss inblandning från Islamister samtidigt som brott mot mänskliga rättigheter har rapporterats in rätt så ofta.

Tittar vi på det ekonomiska läget i Turkiet så har det skett en rätt så rejäl inbromsning, då landet gått från en tillväxt på 9% till idag bara ligga på 3,5%. Dessutom är det som så idag att Turkiets BNP per capita bara ligger på 13.000 pund, vilket är strax under hälften av EU-genomsnittet. Samtidigt visar det sig att huvudstaden Istanbul har rätt så många miljardärer och ligger där på en nivå som motsvarar New York, London och Moskva.

Senior Correspondent

Mikael Drakenberg

 

Previous articleFörsta fotot på Madonna med alla sina barn
Next articleDe bedragna -onödig remake
Mikael Drakenberg har en fil.mag i statsvetenskap med inriktning på Internationell politik ( Upprätthållande av ordning och säkerhet efter attackerna den 11 september 2001.) Mikael har även utbildning inom freds- och konfliktvetenskap och internationell Humanitär rätt och har således omfattande kunskaper kring de lagar och regler som styr både internationella och icke-internationella väpnade konflikter, men även regelverket kring skydd av FN-soldater ute på internationella uppdrag. Drakenberg har även en utbildning från Helsingfors Universitet inom området Public administration. Mikael har arbetat både som skribent och webbredaktör, men fokuserar helst på skrivandet och då med fokus på omvärldsbevakning / omvärldsanalys från kontoret i Lund. Ett flertal av artiklarna som Mikael varit med och skrivit har publicerats i olika tidningar runt om i Sverige. Helst så skulle Mikael vilja arbeta och bo i Southern California. Helst i och runt San Diego, då han gick på High School i La Jolla, San Diego, California. Mikael har även studerat i Madison, Wisconsin.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here