SPELEMAN PÅ TAKET UNDERBART NOSTALGISK FAMILJEFÖRESTÄLLNING-22 DEC

0

Det är en riktig snilleblixt att sätta upp Speleman på taket med premiär den 26 september OCH Final den 22 december  då det är en pjäs som ger mig jullovskänslor.

Den har samma gedigna kvalitet som musikaler hade då jag växte upp. En enkel men gripande historia, skådespelare med en gedigen skådespelarutbildning och musik av världsklass med odödliga klassiker.
Speleman på taket ger mig samma lyckokänslor som när jag såg på Musikaler med Danny Kaye, Gene Kelly och Fred Astaire. Även om Spelemannen berör ett allvarligt ämne dvs fattigdom och pogromer mot judar samt politiska motsättningar i det förrevolutionära Ryssland. Men huvudrollsinnehavaren Tevje överlever då han biter sig fast i sina judiska traditioner då utan dessa skulle han vara lika vinglig och osäker som en spilleman på en takrygg.
Tommy Kenter är fenomenal som Melkemannen Tevje. Han debuterade redan som 10 åring på det Ny teater i “Den förälskade kamphanen” så han går så att säga som barn i huset. Som Tevje har han glimten i ögat, en räv bakom örat  och ger rollen en värme och mysighet vilket gör honom perfekt för rollen. Paradnumret “Om jag hade pengar” kommer tidigt i pjäsen och det klarar han av galant. Kenter har en nyansrikedom och ett minspel som är underbart och jag sitter och nynnar med i låten som både Cornelis Vreswijk, Nils Poppe och framför allt Jan Malmsjö gjort populär.
Som vanligt i Ny Teaters uppsättningar har man lagt  lika mycket krut på birollerna som på huvudrollerna. Allt andas kvalitet. Alla medverkande har gedigna utbildningar från både Danmark och New York.
AnnMari Max Hansen är underbar som den strävsamma hustrun som drömmer om ett liv med mer pengar men som ändå lever ett rikt liv tack vare sin excentriska make.

Döttrarna är som klippt och skurna för sina roller där Isabel Schwartzbach som spelar dottern Hodel imponerar stort med en sångröst i världsklass.

Koreografen Lee Proud har gjort ett gediget arbete med att få alla medverkande att briljera i musikalens många dansnummer.

Daniel Bohr`s regi  av Speleman på Taket borgar för att helheten får den magiska “Ny Teater” känslan. Han regisserade senast  publiksuccén Annie Get your Gun. Spilleman på en takrygg spelar till den 22 December så vill ni få lite nostalgisk julmatiné stämning som jag fick under jullovet då vi gick på Musikal eller Aristocats på bio så är Spelman på Taket mitt i prick.

ALLA FOTO ÄR TAGNA AV FOTOGRAF
MIKLOS SZABO 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.