Unga kvinnor- En visuellt fängslande film

0

Det är lätt att förstå att unga kvinnor är nominerad till 6 Oscars då det är en mycket välgjord och vacker film inom ett populärt ämne. Starka kvinnor som vägrar rätta in sig i ledet och göra som männen säger.

Trots att boken filmatiserats flera gånger och vi vet händelseförloppet så har filmens regissör Greta Gerwig  ändå förmågan att engagera biopubliken och röra vid deras hjärtan.  Saoirse Ronan är helt underbar i rollen som författarinnan Jo March.
Hon skriver på en bok under hela filmen och ibland vet man inte om det är hennes bok eller hennes liv vi får se på på bioduken. Hennes förläggare sitter och läser utdrag ur hennes bok och då funderar jag på om det är en visualisering av hans läsande vi sett eller om det varit verklighet och nu läser han om något som han har synpunkter på så hon skriver om den delen som vi får se.
Så blir det ny morgon och då märker vi om det var sanning eller drömmar. Trots att filmen utspelar sig i slutet på 1800-talet då läkarkonsten mest var vila och en bön så är den ändå väldigt positiv. Tack och lov då jag hatar diskbänksrealism och svensk statar-romantik där fattiga människor inte tyar mer olycka.

Här är det förmögna människor som tampas med existentiella frågor och långa diskussioner om hur man skall kunna leva ett tryggt liv som kvinna om man inte vill gifta sig.  Det är sanslöst vackra kläder och alla medverkande besitter en stor skådespelarkonst . Kul att få se Laura Dern som Mamma March och karaktärsskådespelaren Chris Cooper ( farsan i American Beauty och en Oscar för Adaptation) som grannen Mr Laurence.

 

Skådespelarna i Unga kvinnor berättar vem de tycker mest om bland kvinnorna i filmen>>

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.