Skräckfilmen US är riktigt ruggig

0

Det är inte ofta som det görs en intelligent skräckfilm.

En film där du slipper alla uttjatade scener då någon går in i ett mörkt rum och säger “Är det någon här ?” I verkligheten tänder du ljuset i taket och ser därför om där finns något monster. Det är en reflex att du tänder ljuset när du går in i ett rum annars kan du slå foten i en möbel. De enda som inte behöver tända ljuset i ett rum är de som är blinda.

Us” handlar om  en amerikansk familj som upptäcker att de blir förföljda av fyra skrämmande personer, som verkar vara deras egna dubbelgångare.

Us är förutom att det är en väldigt intelligent skräckfilm, så är den väldigt realistisk i sin spelstil. Det är ingen som spelar över och skriker som en tonåring där batteriet har tagit slut i mobilen.
Det beror nog mycket på att regissören är otroligt skicklig på sitt jobb. Lika vass som en kock som skapat en restaurang med två stjärnor i Michelin Guiden.
Regissören  Jordan Peele, som vann en Oscar för bästa manus för sin debutfilm “Get out” har en otrolig fantasi och trots att jag  sitter helt knockad i salongen så lyckas han ändå  peta in ett  påskägg till i slutminuterna, vilket gör mig ännu mer imponerad över hans fantastiska talang när det gäller att skriva manus.
Huvudrollsinnehavarna i US går inte heller av för hackor. Den Kvinnliga huvudrollen spelas av Lupita Nyong’o som fick en Oscar för sin roll  i eposet “Twelve Year as a Slave”. Senast spelade hon den kvinnliga huvudrollen i den hyllade actionfilmen “The Black Panther”. Hennes make spelas av Winston Duke från “Black Panther”. Hela familjen spelar ruggit bra från början till slut.Det svåra med att agera i Us är att de måste vara både antagonist och protagonist. Allt är noga genomtänkt. Även om US på sina ställen är väldigt våldsam så är Peele smart nog att inte visa närbilder på våldet. Han balanserar på ett skickligt sätt, så att våldet skrämmer upp dig men blir inte för realistiskt eller roligt. Tack vare filmens täta manus vet du inte heller vad som skall hända i filmen. En skräckfilm som är oförutsägbar blir mer skrämmande än ett upprepat dödade av skolungdomar i ett mörkt rum. US är skrämmande, ruggig, smart och har verkligen glimten i ögat. Här är en intervju med båda huvudrollsinnehavarna.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.