Vegetariska recept: rotfruktsgratäng

0

Den här matiga och väldoftande rotfruktsgratängen fungerar lika bra till vardags som till fest! Den är dessutom full av antioxidanter och vitaminer.

Du behöver (till 8 personer):
1 matsked smör
6,75 dl grädde
¼ tesked muskot
450 gram palsternacka, skalad och tunt skivad
450 gram sötpotatis (vanlig går också bra), skalad och tunt skivad
450 gram selleri, skalad och tunt skivad
225 gram Gruyere-ost, riven
1 matsked timjan, hackad
3 matskedar bladpersilja, hackad
Salt och peppar

Så här gör du:

1. Sätt ugnen på 180 grader. Smöra gratängformen (3 liter) rikligt.
2. Ha i grädde, salt, peppar och muskot i en kastrull, värm på medelvärme i ca fem minuter. Ta bort från plattan och låt vila ca tio minuter.
3. Ta hälften av alla grönsakerna, och gör först ett lager palsternacka i gratängformen, följt av (söt)potatis och därefter rotselleri.
4. Häll försiktigt över hälften av gräddblandningen, strö över hälften av ost, timjan och persilja. Lägg sedan på det sista lagret grönsaker på samma sätt som det första. Avsluta med det sista av gräddblandningen, osten och örterna.
5. Täck med aluminiumfolie, grädda i ugnen cirka 1 timma.
6. Ta bort folien och fortsätt gratinera tills rotsakerna är genomkokta och ytan är gyllenbrun, det tar ca 15-30 minuter till. Du får hålla koll för ugnar varierar! Ta formen ur ugnen och låt stå i tio minuter innan du serverar.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.