Vernissage fredagen den 14 juni kl 18-21 på Konsthallen

0
Ana Jotta, Fala-só, 2017. Installationsbild: DAS-IST-DAS? Temporary Gallery, Köln 2018. Foto: Simon Vogel. Courtesy ProjecteSD, Barcelona.

Konstnärerna som bjudits in till utställningen Three Moral Tales skapar inte moralistiska verk, men här uppstår ändå en viss moralisk dimension i det att de står som kritiska allegorier.

Joëlle de La Casinière, Ana Jotta och Anne-Mie Van Kerckhoven använder sig av fabler och karikatyrer för att göra observationer kring och kritisera grymheten hos mänskliga relationer.

Joëlle de la Casinière från Frankrike, Ana Jotta från Portugal och flamländska Anne Mie Van Kerckhoven har alla gemensamt att de inte lägger någon vikt vid samtidskonstensförhärskande trender. De har dessutom under hela sina karriärer kämpat outtröttligt för att slippa kategoriseras eller placeras i fack. Istället har de följt sina egna vägar, valt bortmittfåran och vägrat låta sig påverkas av konstmarknadens och institutionernas olika krängningar och svängningar.

Ibland har de skapat alter egon, och dolt eller på ett lekfullt sätt ändrat sina namn som en slags reaktion på en utbredd varumärkesifiering av den personliga identiteten inom konstvärlden, och den marginalisering som de påtvingats i egenskap av att vara inte bara kvinnliga konstnärer utan dessutom konstnärer verksamma i perifera städer. På ett något paradoxalt vis har de genom sin marginalisering förmåtts att arbeta mot strömmen, medvetet hålla sig flexibla inför olika medier och stilar, anamma ett egensinnigt formspråk och hålla den totala friheten som sitt högsta och enda ideal.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.