Vilka sällskapsdjur får man egentligen ha hemma?

0

Det finns olika regler som behandlar frågan om djur och bostäder.

I Tjeckien smet nyligen en känguru från sin ägare och skapade kaos i grannskapet. En familj i USA har levt med en struts i sitt vardagsrum och nu sprids bilderna på nätet. Men vilka djur får vi egentligen ha som husdjur i Sverige?

– Generellt sett finns det ett ökat intresse för exotiska djur. Men med dem kommer flera problem. Vi vet inte mycket om djurens behov och det finns inga specialiserade veterinärer, säger Michael Diemer, chef på enheten för sällskapsdjur på Jordbruksverket.

– Vi kan få ett mejl där någon frågar: vad krävs för att hålla en schimpans? När vi svarar att det inte är tillåtet frågar de: okej, men en sengångare då? De har inte nödvändigtvis ett intresse för en specifik djurgrupp utan mer att man vill ha något häftigt hemma, säger han.

Primater är förbjudna just för att de har speciella krav och för att intresset samtidigt är stort. Även rovfåglar och rovdjur är förbjudna, till skillnad från i vissa andra länder. Husdjur får inte fångas i det vilda, men i övrigt finns det inga specifika begränsningar.
– När det gäller exotiska djur så hänvisar vi till djurparksföreskrifter. Det är väldigt svårt att leva upp till dem som privatperson.

För en sengångare skulle det till exempel krävas ett väldigt varmt och fuktigt vardagsrum och en känguru skulle i princip vara omöjlig att hålla i stadsmiljö. Men på landet utesluter inte Michael Diemer möjligheten.
– Har man en bondgård så är det teoretiskt möjligt, säger han.

Jordbruksverket, Statens Veterinärmedicinska Anstalt och Naturvårdsverket är ansvariga för att göra bedömningen av vilka djur som är lämpliga att ha som husdjur. Djuren måste bland annat vara födda och uppfödda i fångenskap för att de ska få has som husdjur och det finns förbud mot att ha apor, rovdjur eller rovfåglar i hemmet. Det finns även förbud mot att ha vissa arter som lever vilt i andra EU-länder som husdjur.

Vissa djur har dessutom behov av större utrymmen för att de ska trivas och som inte mår bra av att vara inlåsta i en bur eller mindre lägenhet och det finns därför krav på hur deras boendemiljö ska se ut. Länsstyrelsen ansvarar för att utföra djurskyddskontroller på regional och lokal nivå.

Ordning och reda

För en bostadsrättsförening är husdjur i praktiken en ordning och trivselfråga och det är utifrån dessa premisser som styrelsen får göra sin bedömning. Styrelsen i en förening kan t.ex. inte förbjuda en medlem att ha husdjur i sin lägenhet men det kan i föreningens stadgar eller i föreningens ordningsregler finnas bestämmelser som reglerar var och hur dessa djur får vistas i gemensamma utrymmen eller på föreningens mark. Som medlem och boende är det viktigt att husdjuren inte stör eller påverkar grannarnas boendemiljö på ett negativt sätt. En vanlig konflikt mellan grannar och som kan få konsekvenser är ljudstörningar från husdjur som för oväsen i lägenheten eller som rastas på föreningens mark när detta inte är tillåtet.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.