Tivolis Jubileums Vin heter Tivoli Et-Syv-Fem då parken fyller 175 år

0
Vinexperten Peter Vinding-Diers provsmakar Tivolis jubileums vin tillsammans med Tivolis Direktör Lars Liebst.

Vinexperten Peter Vinding-Diers har skapat viner över hela världen:  I Frankrike, Ungern, Chile, Spanien, Sydafrika, Bulgarien, Brasilien och Kenya och i Italien, där han för närvarande bygger en vingård på Sicilien tillsammans med Andrea Franchetti och hans brorson Peter Siesseck.

Vem är Peter Vinding- Diers för de som inte känner till dig ?

Jag är en dansker som har bott i utlandet så länge att jag kommer inte ihåg när jag senast bodde i Danmark. Men alla dessa  år som jag har bott i utlandet har ändå gjort mig mer dansk.

Nu bor du på Sicillien ?

Ja, jag har bott 15 år på Sicilien, och skapat en vingården på Siciliens östkust vid vulkanen Etna, utav ingenting. Det har varit en stor utmaning och givit mig mycket glädje.

Nu har du gjort 2 viner till Tivolis 175 års jubileum, ett vitt och ett rött .

Ja, jag fick en förfrågan av Nimb om jag kunde skapa  två nya viner till Nimb.
Den 15 augusti fyller nämligen Tivoli 175 år och det vill nöjesparken fira  med både vin och öl.  Vinerna skulle vara lätttillgängliga som inte kräver några vinkännare för att uppskattas. Det vita vinet skulle vara ett lätt sällskapsvin  åt de kvinnor och män som föredrar vin istället för Tivolis jubileums öl.
Det röda vinet är även det ett väldigt lätt rent vin utan svavel eller garvsyra. Det skulle  vara lätt och muntert som ju Tivoli är .Nu börjar vi med Jubileums utgåvan och blir det en succé så kommer vi att göra en ny utgåva varje år, för självklart, så skall ju Tivoli ha sitt eget vin. Jag är också mycket glad över att det är den kände konstnären Tal R har gjort vinetiketten. (Tal R hade en stor utställning på Louisiana förra året reds anm)

 

Det vita vinet  är en blandning av Sauvignon Blanc, Viognier och Chardonnay , med  tonvikt  på en friskhet som balanseras med sprödhet  och exotisk fertilitet.

Det röda vinet är rikt och fruktigt med toner av björnbär, plommon, körsbär och en fin balanserad syra och mjuka tanniner.

Peter Vinding- Diers har uppnått en stor berömmelse i vin-världen genom sitt revolutionära arbete med jäst.

Han visade att varje vingård har sin egen jästmiljö, och att de lokala jäststammarna har ett betydande inflytande på vinens doft och smak. 1979 tillsammans  med den australiensiska vinmakaren Brian Croser, upptäckte han jäst R-2, som sedan dess blivit en av världens mest populära kommersiella jästtyper, eftersom den tillför färska och fruktiga toner till vinet.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.