VR skapar nytt sätt att lära ut och skonar skolbarn

0

Varför använda skolbarn som försökskaniner när det går att simulera situationen i stället?

När virtual reality-film debuterar som läromedel behöver inte speciallärarstudenter öva på riktiga elever utan kan först träna i verklighetsliknande klassrumssituationer. Tre forskare i Kristianstad har fått medel att utveckla detta nya redskap i undervisningen, och utvecklingsmöjligheterna är enorma. Förra hösten gjorde Barbro Bruce, Kerstin Ahlqvist, Michael Johansson och Thore Soneson ett pilotprojekt. De filmade klassrumssituationer med verkliga elever och lärare. Då slog det dem att deras idé kanske skulle kunna bli ett användbart läromedel.
Nu har de fått 140 000 kr från Sveriges Läromedelsförfattares Förbund för att förverkliga sin idé, och redan kommit en lång bit på vägen.
– Det är ett etiskt känsligt moment när blivande speciallärare, alltså studenter, ska ut och träna sig i att ge och genomföra olika språktest och pedöl.klagogiska utredningar på enskilda barn, berättar Barbro Bruce, biträdande professor i utbildningsvetenskap med inriktning specialpedagogik.
– Ofta blir det på barn som redan har någon form av språklig sårbarhet och som redan gjort en massa tester, och så ska de göra ytterligare ett bara för att studenten ska öva sig. Kerstin och jag kläckte idén att det vore bra om detta gick att göra virtuellt. Så i stället kan alltså studenterna öva sig på högskolan med hjälp av VR-anpassad film med ”skådespelare” i en kontrollerad miljö, men ändå få en känsla av att det är på riktigt. Då har de dessutom tillgång till lärare och kurskamrater för att diskutera olika alternativa tillvägagångssätt.
– Många studenter kan känna sig osäkra när de ska göra olika moment för första gången ute i yrkeslivet, men med VR så kan de prova sig fram och prova på lite olika sätt för att uppleva konsekvenserna av sina val. Dessutom gör det inget om det inte skulle gå så bra, säger Kerstin Ahlqvist, universitetsadjunkt i specialpedagogik.
– Vi har inspirerats av ett begrepp som heter ”fail forward”. Du ska få lov att misslyckas för att sedan lära dig av misstagen och bli bättre. Detta blir ju oerhört mycket lättare med VR, fortsätter Kerstin

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.