Årets Sommarblomma 2022 – Chokladskära

0

Årets Sommarblomma 2022

Chokladskära, Cosmos sanguineus ’Chocamocha’

Sommarkväll på uteplatsen. Solens sista strålar reflekteras på himlen, som glöder, värmen dröjer sig kvar i vägg och mark, medan daggen faller. Du behöver inte blunda för att känna doften, den underbara, omisskännliga av choklad och vanilj, du känner den som en mild fläkt. Det är som att öppna en ny ask praliner från fina fabriken i Schweiz. Det är doften från Chokladskärans blommor du känner.

Lite historia Arten är fortfarande vildväxande i Mexico, sorten ’Chocamocha’ är en relativt ung hybrid. Ursprungsarten lanserades av den berömda fröfirman Thompson & Morgan, redan 1885 och blev av förståeliga skäl våldsamt populär.

Chokladskära är nära släkt med Rosenskära, som du kanske minns från Farmors trädgård eller från stadens planteringar i urnor och rabatter. Höga, vajande växter med mängder av ljust purpurfärgade blommor, som kunde dölja ett barn under lekar och stoj.

Vår tids Chokladskära är mer kompakt i växtsättet. Det kan bero på, att den förkortats på kemisk väg. Det kan också bero på, att våra duktiga trädgårdsmästare har kunskaper om, hur man kan ”styra” växten. Mäster själv känner till, hur ljus och temperatur hänger samman, hur man vänder upp och ner på dygnet, hur man odlar utomhus, hur man på helt naturlig väg ”lurar” växten. De har med andra ord gedigen yrkeskunskap att vara stolta över.

En blickfångare med vildblomskaraktär

Chokladskära blir allt från 30 till 70 cm hög. är ytterst charmig och blommar generöst på styva stjälkar över det skira bladverket. Blommorna är skålformade med urnupna kronblad och i en färg du inte trodde fanns – mörkare än vinet i ditt glas. Djupt mörkröda, kastanjebruna, brunröda med förnimbart svart – obeskrivliga. Tänk, vad åtta sammetslena kronblad i enkel krans och med en stor, ännu mörkare ståndarsamlingen kan åstadkomma – växten är i sanning trädgårdens blickfångare, dess ögonfröjd.

Bra att veta för att lyckas

Växten trivs bäst på solig plats och i vanlig Plantjord, väldränerad och av bästa kvalitet. Håll den hellre lite torr än blöt och ge svag dos näring vid varje giva. Om någon stjälk sticker iväg, kan du skära ner den för att hålla plantan rund och jämn.

En återkommande vän – därför hållbart odlande

Växten är perenn men odlas oftast som ettårig hos oss. Den bildar knölar, som kan sparas år efter år men är frostkänsliga.

Om du vill spara växten, är det lättast att odla den i kruka, som du lyfter in till hösten, skär ner plantan och vattnar någon enstaka gång. Tidigt på våren planterar du om knölarna, fördelar dem ev. i flera krukor, driver på försiktigt och ställer ut, när risken för frost är helt borta. Så är de på språng! Om vädret blir ogynnsamt, skyddar du med fiberduk.

Bli din egen snittblomsodlare

Ett tips. Odla några plantor i kruka eller i jorden lite vid sidan om. Här kan du plocka in snittblommor då och då till bukett och dekoration. Chokladskära är en mycket hållbar och vacker snittblomma.

Chokladskäran, djuren och den biologiska mångfalden. Växten får stå i fred för både kaniner, harar och rådjur, de ratar den. Men blommorna älskas av våra små vänner pollinerarna, humlor, bin, fjärilar och andra, som gör stor nytta i trädgården. Här blir de mätta av blommornas nektar. Nektar som enligt den grekiska mytologin var gudarnas föda.

Stefan Jacobsson, trädgårdsmästare på Ingla Blommor

” Som odlare kan man inte vara otålig. Att odla just Chokladskäran är en stor utmaning. Jag har tränat under tiotalet år. Jag använder enbart naturen som verktyg när jag styr tillväxten på mina plantor, något som är unikt för just min odling. Och efter 10 veckors strävan så kommer lyckan – allt flor på en och samma gång. Vi känner en enorm stolthet, när Chokladskäran lämnar mig för att komma till nya förvaltare.”

Linnea Dickson, trädgårdsmästare på Slottsträdgården i Malmö

” I år kommer vår nyrenoverade kaférabatt i Slottsträdgården att fyllas med årets sommarblomma och ett flor av växter med nyanserna rosa, vitt och silver. Jag tror att de milda färgerna i växtvalen kommer framhäva årets sommarblomma på ett attraktivt sätt”

Juryns motivering

Vild, sober och vacker som en “Sophisticated Lady”.
Vid minsta vindil vajar de mjuka stänglarna rofyllt och i motljus blir hela växten magisk. De nästan svarta blommorna, skiftande i metalliskt rödbrunt, är begåvade med kontrastfulla ståndare i gult. Just detta gula signalerar för fina pollinerare, att lunchen är serverad – nektarn i blomman väntar, Luta dig mot blomman och du hänförs säkerligen av den omisskännliga doften av den läckraste choklad, vilken gör dig både upprymd, lycklig och glad.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.