8.9 C
Sweden
Mon, 02 Aug 2021 22:51:01 +0000
Home Vetenskap Astronomer upptäcker svart hål rekordnära jorden

Astronomer upptäcker svart hål rekordnära jorden

0
Illustration av stjärnsystemet HR 6819. Forskarna trodde först att det bara bestod av två stjärnor, men har nu räknat ut att den inre stjärnan kretsar kring ett svart hål (röd bana). Foto: ESO/L. Calçada/TT

I en stjärnbild som är synlig för blotta ögat har astronomer avslöjat ett “tyst” svart hål.

Ny Teknik skriver att en grupp astronomer kopplade till det europeiska sydobservatoriet ESO har upptäckt ett svart hål i vår egen galax Vintergatan, bara 1 000 ljusår från jorden. Närmare än så har inget svart hål upptäckts hittills. Det finns i den lilla stjärnbilden Kikaren, som är synlig för blotta ögat, om man befinner sig på södra halvklotet.

Egentligen observerade astronomerna olika system av dubbelstjärnor. Men när de studerade systemet HR 6819, såg de att den ena stjärnan rörde sig på ett besynnerligt sätt – den såg ut att påverkas av en osynlig himlakropp.

“Ett osynligt objekt med en massa som är minst fyra gånger större än solens kan bara vara ett svart hål”, säger astronomen Thomas Rivinius i ett pressmeddelande. De fortsatta observationerna bekräftade misstankarna.

Läs mer: Svenska spektrometern kan få chans att avslöja Tritons hemligheter

Hittills har endast ett tjugotal svarta hål upptäckts i Vintergatan, men då främst av ett mer lättupptäckt slag, som sänder ut röntgenstrålning. Det nyupptäckta hålet är mer svårupptäckt, eftersom det är “tyst” och inte sänder ut någon röntgenstrålning. Framgången gör att forskarna nu hoppas på större jaktlycka framöver.

“Det måste finnas hundratals miljoner svarta hål där ute. Nu när vi vet hur vi ska leta borde vi ha en bättre chans att hitta dem”, säger Rivinius.

Studien har publicerats i tidskriften Astronomy & Astrophysics.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.