Gioacchino Rossinis opera Barberaren i Sevilla är en av de mest sedda, älskade och nynnade operorna någonsin.

Alla känner till Figaro som är Barberaren i Sevilla .  Hans “slagdänga” där han sjunger om sitt hetsiga liv där alla drar i honom och skriker hans namn, har plagierats i otaliga sammanhang.

Barberaren i Sevilla –  Figaro –  är en utåtriktad yngling, en kvinnokarl och en lurendrejare, eller kanske bara en charmig ung man som är fast besluten att göra det bästa av sina möjligheter. Han är berättelsens mittpunkt och ögonblickets superstjärna, spelad med en flirtig entusiasm av den begåvade Modestas Sedelevicius.

Levy Sekgapane spelar Greve Almaviva med glimten i ögat . Han är djupt förälskad i Rosina och besöker henne varje dag utan för hennes balkong. Rosina är dock fånge hos Doktor Bartolo som är fast besluten att gifta sig med Rosina. Greven får använda all sin list för att komma nära Rosina, både som soldat , munk och sånglärare. Tillsammans med Figaro kommer Greve Almaviva att vinna Rosinas hand.

Som med så många operor kretsar berättelsen kring kärlek och plikt, klass och moral. Intressant nog är Rosina, som spelas av Theresa Kronthaler,  den ledande damen, i den här uppsättningen, en mer självständig och beslutsam ung kvinna som kan sitt eget sinne, även om hon är mycket medveten om sin plats i samhället.

Operan innehåller mycket humor och det var tänkt att den på så sätt skulle locka till sig en publik som inte besökte operan så ofta.

Barberaren från Sevilla är en underbar introduktion till operan för ny och yngre publik. Jag  rekommenderar den verkligen .

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.