Barberaren i Sevilla har premiär på Malmö Opera lördag 12 feb kl 18.00

0
fotograf: Jonas Persson Bartolo - Daniel Giulianini; Figaro - Rafael Fingerlos

Premiären på Gioacchino Rossinis opera Barberaren i Sevilla i Rom 1816 blev en total katastrof.

En av sångarna snubblade på en scenlucka och fick spela med blodig näsa. En katt vandrade in på scenen och vägrade gå därifrån. Publiken buade och skanderade “Paisiello!  Paisiello!”, namnet på en konkurrent till Rossini som också skrivit en opera efter Pierre Beaumarchais kända pjäs.

Det kunde nästan inte varit värre.

Men redan andra föreställningen blev en succé och sedan dess har Barberaren i Sevilla spelats om och om igen på operahus världen över. Den milda galenskapen, humorn, auktoritetstrotset och de sprittande glada melodierna gör den oemotståndlig för publik i alla åldrar.

Den unge greve Almaviva är förälskad i Rosina. Han tar kontakt med henne under det  falska namnet  Lindoro, säger att han är en fattig student och får veta att hans känslor är besvarade.  Hon vaktas dock noga av sin gamle förmyndare, doktor Bartolo, som själv vill gifta sig med henne. Almaviva och hans vän, barberaren Figaro, gör allt de kan för att lura  Bartolo. Och naturligtvis får de unga älskande varandra i slutet.

För regin svarar den prisade engelska regissören Annabel Arden. Hon är en av medgrundarna till berömda Théâtre de Complicité och arbetar på operahus som Covent Garden och Engelska Nationaloperan. Hennes Barberaren hade premiär på Glyndbourne-festivalen 2016.

I huvudrollerna ser vi tre uppmärksammade solister från världens stora operascener: den  sydafrikanske tenoren Levy  Sekgapane, tysk-italienska mezzosopranen Theresa Krontahler och österrikiska barytonen Rafael Fingerlos.

läs mer på malmö operas hemsida >>

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.