Batman-stjärnan Adam West är död. Han blev 88 år

0

Skådespelaren kämpade  för att hitta arbete efter att tv-showen om  superhjälten Batman  lagts ner  men han gjorde comeback  med berättarröst inspelningar, bland annat  som borgmästaren  Quahog i tvserien  ‘Family Guy’.

Adam West, den första  skådespelaren  som bar den ikoniska Batmankåpan i den klassiska TV-serien Batman på 60talet , har dött. Han blev 88.

West,  var på höjden av sin karriär  efter att Batman debuterade i januari 1966, bara för att se sin karriär  falla offer för type-casting efter ABC showen lades ner dog på  fredags kvällen ( 10 juni 2017)  i Los Angeles efter en kort strid med leukemi, sade en familj talesman .

West dog fridfullt omgiven av sin familj och efterlämnar sin fru Marcelle, sex barn, fem barnbarn och två barnbarnsbarn.

”Vår pappa såg sig alltid  själv som en riddare  och strävade efter att göra en positiv inverkan på sina fans liv. Han var och alltid kommer att vara vår hjälte ”,  sade hans familj i ett uttalande.

Efter att ha kämpat i åratal utan ett fast jobb nådde den folkkära skådespelaren  en ny nivå av berömmelse när han accepterade ett erbjudande att spela borgmästaren i Quahog i  på Seth MacFarlane långkörare Fox Family Guy .

På stora duken debuterade West  i  Paul Newmans De samvetslösa (1959). Hans sammetslena röst bidrog till den animerade Redux Rödluvan  som fick en Oscar nominering för bästa kortfilm (1997).

Uppvuxen på en  ranch utanför Walla Walla, Washington,  uppmärksammades West av Batman producenten William Dozier efter att  han spelat kapten Quik, en James Bond-typ karaktär med en sjöman mössa, i reklamfilmer för Nestles Quik .

West, som var anställd på Warner Bros TV med ett  studio kontrakt.  filmade spagetti Western The Relentless fyra (1965) i Europa på den tiden. Han återvände till USA för att träffa Dozier, ” Jag  läste piloten manuset och kände redan efter 20 sidor att det var den  typ av komedi jag ville göra”, sade han i en intervju 2006 med The archive of American Television.

Han undertecknade direkt ett kontrakt , men bad om att få godkänna  vem som skulle spela hans sidekick Robin, . (Han valde Burt Ward, som hade en brunt bälte i karate men ingen skådespelarerfarenhet).

Serien, som filmades  i iögonfallande starka  färger i en tid av svartvitt och med en roterande uppsättning skurkar såsom Riddler (Frank Gorshin), Joker (Cesar Romero), Penguin (Burgess Meredith) och Catwoman (Julie Newmar ), var en omedelbar hit.

 

Batman  nominerades till  Emmy Award för  en enastående komediserie under sitt första år, men förlorade  till CBS’ The Dick Van Dyke Show . 20th Century Fox spelade in en bioversion som gick för fulla hus under sommaren under sommaren, innan säsong två startade i September 1966.

Men populariteten av showen snart rasade snart  och Batman – trots tillägg av Yvonne Craig som Batgirl – avbröts i mars 1968 efter sin tredje säsong.

West kämpade  för att snabbt  hitta ett  arbete,men  tvingades göra framträdanden som Batman  på bilfirmor och karnevaler och i sådana obskyra filmer som Förbindelsen av en ung börsmäklare (1971), och The Happy Hooker Goes Hollywood (1980) . West och hans familj tvingades flytta från  sitt hem i Pacific Palisades till Ketchum, Idaho.

Han föddes William West Anderson i Seattle den 19 september 1928, den andra av två söner. Hans far, Otto, var en vete bonde; hans mor, Audrey, var en pianist och operasångare.

West gick på high school,  tog sedan  en examen i  engelsk litteratur på Whitman College. Under hans sista år arbetade han för en lokal radiostation, gör allt från söndag morgon religion visar på nyheter.

Han medverkade också  på den lokala teatern. ”Jag tyckte att jag kunde få med mig  en publik och jag var uppskattad”, sade han.

Han fick ett jobb på Radiostationen McClatchy  i Sacramento, Calif., Flyttade sedan till Hawaii, där han var värd för en två timmars vardags show i slutet av 1950 .

West fick ett kontrakt på Warner Bros. med  $ 150 per vecka och placerades i en av studions tv-serier – Colt 0,45 , Maverick , Hawaiian Eye , 77 Sunset Strip , Cheyenne, etc. –

Han fick sin första ordinarie TV roll när han spelade Det. Sgt. Steve Nelson under befäl av Robert Taylor på 1959-1962 ABC / NBC-serien The Detectives , kommer ombord när som visar utökas till en timme i färg.

Han medverkade senare i en misslyckad  1991 NBC pilotavsnittet kallas Lookwell – skriven av Conan O’Brien och Robert Smigel – där han porträtterade en gång känd TV detektiv som tror att han kan lösa brott i verkliga livet.

Sedan kom jobbet för  MacFarlane  i Family Guy .

”Jag hade gjort en pilot med Seth som  han hade skrivit för mig. Det visade sig att vi hade samma typ av komiska tankar och kom bra överens ”, sa han i en intervju 2012 . ”När Family Guy startade och Seth blev  framgångsrik, bestämde han sig för att ringa mig och fråga vad jag gjorde. Han frågade om jag vill komma spela borgmästaren, och jag tycket det skulle vara kul att göra en roll i  något slags absurd och rolig tv-serie  .”

Adam West fick en stjärna på Hollywood Walk of Fame 2012.

Han gifte sig med Marcelle 1970; de träffades när hon var gift med Lear Jets grundare och de poserade för en publicitet foto på Santa Monica flygplats, med honom i hans Batman dräkt.

När Batman avbröts, ”Det enda jag tänkte  på var att detta  skulle vara slutet på mig, och det var för kort karriär ”, sade han en publik på Comic-Con 2014. ”Men sedan insåg jag att det var vi skapade  showen … vi skapade denna tokiga, älskvärda värld.

”Jag ser mig omkring och ser de vuxna – Jag ser att du växte upp med mig, och du tror på äventyret. Jag trodde aldrig det skulle hända, att jag skulle vara här uppe med så lysande människor som er. Jag är så tacksam! Jag är den lyckligaste aktören i världen, då jag fortfarande är den första genuina, Batman

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.