En Lyckad utgåva om en begåvning av en annan begåvning

0

Jan Sigurd har alltid varit en av mina favoritförfattare.

Han är smart, rolig, beläst och skriver lättsamt och ledigt. En gång var jag rejält utbränd och köpte därför en restresa till Kreta . Jag hamnade i ett eget radhus med egen uteplats, där jag brukade tillbringa förmiddagarna med att läsa böcker av Jan Sigurd. Nu har skriftställare Sigurd författat en bok om en annan stor favorit, Fritiof Nilsson Piraten. Som vanligt är det lätt att sträckläsa Sigurd. Jag kommer blixtsnabbt in i handlingen och mår som fisken i vattnet.
Kalla min barndom åter som boken om Piraten heter är även extra underhållande, då min första egna lägenhet låg på Tessinsväg 10 D i Tuppen huset , där Piraten brukade gå på och äta lunch .
Jag döptes i tyska kyrkan och bodde min första år i Sigfrids Perssons berömda Friluftsstaden. Min farmor bodde på Köpenhamnsvägen 64 så jag tillbringade mycket tid i Piratens kvarter i min ungdom. Tyvärr fick jag aldrig uppleva Brauns filial men jag var ofta på Fontänens biograf.
Att han inte arbetade som jurist är också anmärkningsvärt .Utan han förlitade sig helt på sitt författarskap. Vi får även anekdoter från när och fjärran som ett resultat av Sigurds idoga detektivarbete .
Jag rekommenderar verkligen ”Kalla min barndom åter” till alla som vill känna Piraten lite bättre . Att det är Sigurd som skrivit boken gör det ännu bättre.

När jag läser boken så får jag en tanke om än något långsökt. Hade Piraten och Sten Broman kanske lite drag av asperger. De var mycket begåvade, hade ett sabla humör och många rutiner och vanor de höll fast vid. Piraten hade mycket lätt för att umgås med barn, hade svårt för att laga mat och var ofta ensam. Han hade ett visuellt tänkande och gillade att berätta historier. Dessutom självmedicinerade han ofta med inköp från systembolaget på Fridhemstorget. Speciellt ett avsnitt känner jag verkligen igen mig i . När han hör hur de normalstörda går ut i trappen och ger sig iväg till sina arbeten medan Piraten vankar av och an i sin bostad för att finna inspiration till en ny bok. Citat “En ständigt påminnelse om att han är en utanförstående, en iakttagare. En människa utan en naturlig roll att spela.” Slut citat

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.