13.9 C
Sweden
lördag, juli 23, 2022
More

  Latest Posts

  En midsommarnatts dröm på Malmö Opera är resultatet av flera geniers samarbete

  En Midsommarnatts dröm skulle ursprungligen spelats under Malmö Operas jubileums år men fick pgr av Corona skjutas upp till igår. Det märks verkligen att det är en jubileums föreställning då uppsättningen är fylld till bredden med det bästa av det bästa.

  Scenografin och kostymerna är fantastiska. När Älvorna kommer in på scen förflyttas man till en drömvärld som görs möjlig med alla dessa otroligt begåvade människor. Pojkarna som spelar Puck är otroligt duktiga.
  Det är konst på mycket hög nivå så jag rekommenderar alla som skall se föreställningen att vara utvilade och taggade för att se detta mästerverk. Uppsättningen innehåller så många nyanser och är så rikt på upplevelser att en behöver verkligen vara fokuserad på allt det som händer på scenen:  scenografiskt, skådespelarmässigt och innehållsmässigt.

  Benjamin Britten gjorde 1960 opera av Shakespeares klassiker en midsommarnattsdröm. Regissören och grundaren av The Royal Shakespeare Company Peter Hall gjorde sedan en uppsättning 1981, som anses vara en av de bästa tolkningarna av en Shakespeare pjäs.
  Uppsättningen på Malmö Opera har regisserats  av Lynne Hockney 
  i en jubileumsuppsättning för att fira Malmö Stadsteater/ Operas 75 års jubileum.   

  Hockney har  gjort sig ett namn i Hollywood genom främst klassikern Titanic, där hon var koreograf . Hon har  även stått bakom regin när det gäller Spelman på taket och La Boheme på Malmö Opera . (Den blå länken leder till en intervju med Hockney)

   William Shakespeare är allmänt betraktad som den största författaren på engelska och världens största dramatiker. Han skrev 39 pjäser under sitt 52 åriga liv, med ett innehåll och en insikt om livet som få av oss även 420 år efter att han skrev en midsommarnattsdröm saknar. Shakespeares intrigflätning anses av en enig teatervärld  som helt överlägsen.  

  Vilken nivå stod samhället på i slutet på 1500 talet ? Läkarvetenskapen var i princip obefintlig. Att då skriva dessa pjäser som  Shakespeare gjorde  vid den tiden gör det bara mer imponerande.

  Intrigen i en midsommarnatts dröm  är helt och hållet Shakespeares egen, inte minst sammanvävningen av  de fyra olika intrigtrådarna .

  Pjäsen bygger på fyra olika intrigtrådar: det förestående bröllopet mellan Teseus och Hippolyta;
  Lysanders och Hermias kärlek mot föräldrarnas vilja, vilket ytterligare kompliceras av att Demetrius också älskar Hermia medan Helena älskar honom;
  oenigheten mellan fekungen Oberon och hans drottning Titania;
  samt hantverkarnas bekymmer med att repetera en pjäs som skall framföras på Teseus och Hippolytas bröllop.
  Den sammanhållande länken mellan de olika trådarna är Puck som drar i alla trådar och ställer till oreda men till slut ställer allt till rätta. Handlingen rör sig i turer som påminner om balettens grace och är lika bunden av dess stränga komposition.

  En Midsommarnatts Dröm var ursprungligen en del av Jubileumsåret 20-21. Sedan kom Corona som  gjorde att drömmen fick pausas till i lördags då den äntligen fick sin efterlängtade nypremiär.

  Ta chansen, det är inte ofta som Malmö Opera sätter upp föreställningar som tar flera dagar att smälta. Brittens Opera av Shakespeare klassiker är mycket opera för pengarna.

  Latest Posts

  Don't Miss

  Stay in touch

  To be updated with all the latest news, offers and special announcements.