Tröttnat på att hosta? Dags att söka hjälp ?

0

Du hostar gång på gång. Och det känns som att hostan aldrig kommer att gå över. Men är det farligt? Så vet du när det är dags att söka hjälp. Det finns ingen jävla hjälp att få utan det är bara att hosta till det går över. Det finns bara en sak som är jävligare än att vara förkyld. Det är att flyga till Thailand. Samma maktlöshet infinner sig efter en mysig mellanlandning och du vet om att när du går på planet har du 9 timmar till, inklämd i en liten stol där du får se hur mycket film du orkar !!!  Hjärnan klarar inte av att sitta och glo på film i en syrefattig mörk miljö då du inte sovit på ett helt dygn. Samma rastlöshet infinner sig hos vuxna karlar som kan köra motorcykel utan hjälm i 100 knyck .Nu sitter de och vrider sig som maskar i den bekväma stolen 😉

Det är ovanligt att det är något farligt underliggande när du har drabbats av en långvarig hosta. Det säger Lennart Hansson, överläkare vid lung-och allergisektionen på Skånes universitetssjukhus.

– Det behöver man oftast inte bekymra sig för. Den allra vanligaste orsaken till att hostan finns kvar beror på rester efter en luftvägsinfektion som man har haft. Det är också vanligt med långdragen hosta efter en besvärlig infektion under vintern.

Sedan beror det på vem det är som har drabbats av hostan.

– Pratar man om personer i 60-årsåldern som röker, hostar och hostar blod eller är det personer i 25-årsåldern som inte röker? Och har personen en pågående förkylning eller inte? Orsaken bakom hostan kan bero mycket på omständigheterna.

Långdragen hosta kan också vara en odiagnostiserad astma.

– Det kan också bero på besvär från näsan och bihålor, sedan kan sura uppstötningar och halsbränna också ge en långdragen hosta. Det är mindre vanligt att man har en underliggande infektion som orsak, men det finns alltid undantag.

Han brukar dela upp hosta i tre olika typer.

– Den urakuta hostan är den som uppstår när du till exempel sätter i halsen. Sedan har du den akuta hostan som vanligen är lite slemmig, även om den inte behöver vara det. Den hostan är nästan alltid infektionsrelaterade och varar kring två-tre veckor. Sedan har vi den långdragna hostan som vi pratar om när det har gått mer än åtta veckor.

Han tycker att det ska gå minst två månader innan man söker hjälp hos en läkare om man har en torrhosta som inte går över.

– Sedan kan man också gå till läkaren om hostan ändrar sig, blir mycket värre, om man hostar blod och har återkommande luftvägsinfektioner gång på gång.

Små barn under två år är dock ett undantag.

– Då tänker man lite annorlunda. Barn under två år ska inte gå och hosta under långdragen tid. Gör barnet det kan man börja fundera på om det är någon variant av astma den är drabbad av.

Dessvärre finns det inte så mycket man kan göra åt den irriterande hostan på egen hand.

– Generellt sett finns det inga bra hostdämpande läkemedel överhuvudtaget, det finns väldigt lite vetenskapliga belägg för de som finns ute.

Kan den långdragna hostan smitta andra?

– Absolut inte. Det är mer att omgivningen blir irriterad och påtalar att man har hostat ovanligt länge för att de tvingas lyssna på ljudet.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.