Philip Glass, Cirkus Cirkör och Malmö Opera skapar operacirkus ihop.

0

2021 är det världspremiär för Circus Days and Nights, en nyskriven opera av Philip Glass med libretto av David Henry Hwang och Tilde Björfors, baserad på en diktsamling av Robert Lax.

Circus Days and Nights är samproducerad av Cirkus Cirkör och Malmö Opera, med världspremiär på Malmö Opera 29 maj 2021. Den går sedan vidare till bland annat Stockholm och Hong Kong och spelplatser i England, Frankrike, Norge samt USA.

En nyskriven cirkusopera i tre akter av den legendariske tonsättaren Philip Glass. I diktsamlingen Circus Days and Nights får vi följa med när poeten Robert Lax fascinerades av akrobatiken och cirkuskonsten och slår följe med ett cirkussällskap i 40-talets Amerika. För Lax blir cirkusen blir en metafor för livet och människans strävan. Circus Days and Nights blir en gränsöverskridande upplevelse när cirkusmanegen flyttas in i operasalongen.

Jag har haft rättigheterna till dikterna i ungefär tio år men har inte gått i land med att komponera verket eftersom jag inte lyckats hitta min cirkus. När jag såg Tildes iscensättning av Satyagraha slog det mig: Här är min cirkus!
Philip Glass

I Robert Lax poem och syn på cirkusen som en metafor för livet, fann jag själsfrände och Cirkus Days and Nights har legat på mitt nattduksbord sedan dess. I Philip Glass musik fann jag den ultimata cirkusmusiken, musik som väver sig samman med cirkuskonsterna. Att jag nu får vara med och knyta samman dessa två inspiratörer ger mej svindel och gör mej ödmjuk inför livets luftsprång.
Tilde Björfors

Jag lärde känna Tilde då jag såg Cirkus Cirkörs uppsättning av Satyagraha på Folkoperan 2016, och blev så begeistrad att jag hyrde in en föreställning till Copenhagen Opera Festival. En del i Malmö Operas uppdrag är att vara en del i utvecklingen av operaformen, därför är vi glada och stolta över att få vara med och samproducera detta projekt.
Michael Bojesen, chef på Malmö Opera

Jag läste Lax dikter och blev oerhört berörd av poesins inneboende skönhet – dess enkla och samtidigt djupsinniga budskap. I Lax skrivande blir cirkusen en metafor för livet, där både födelse och död skildras genom uppställandet och nedtagandet av cirkustältet. Varje föreställning är som ett helt liv.
David Henry Hwang

Cirkus Cirkör och Philip Glass
Relationen mellan Cirkus Cirkör och Philip Glass startade i och med att Cirkus Cirkör och Folkoperan tillsammans satte upp Philip Glass opera Satyagraha. Satyagraha hade premiär i Stockholm i september 2016 där den spelats närmare 70 gånger för utsålda hus. Uppsättningen har även gästspelat i Göteborg, Köpenhamn och på prestigefulla BAM, Brooklyn Academy of Music, i New York. Föreställningarna på BAM var slutsålda ett par veckor i förväg och på premiären närvarade Philip Glass i egen person.

Premiär i Malmö sen turné
Circus Days and Nights har världspremiär den 29 maj 2021 på Malmö Opera. Huset har sedan invigningen 1944 introducerat många nya verk för en svensk publik. Cirkusoperan spelar sedan i Stockholm under hösten 2021 och fortsätter sen på turné till bland annat Stockholm och Hong Kong samt spelplatser i England, Frankrike, Norge och Usa. Biljetter till spelningarna i Stockholm släpps under hösten 2020.

Robert Lax
Under tidigt 40-tal fascinerades Lax av akrobatiken och cirkuskonsten. Via den nära vänskapen med cirkusfamiljen Cristiani. Lax slog stundtals följe med den turnerande cirkusfamiljen och ska även själv uppträtt som clown och jonglör under vissa föreställningar. Robert Lax var minimalistisk poet som i en recension I New York Times 1978 hyllades som “en av Amerikas största experimentella poeter, en sann minimalist som kan väva ihop fantastisk poesi av anmärkningsvärt få ord”.

Philip Glass
Philip Glass är sedan sjuttiotalet en av USA:s mest framstående tonsättare. Hans musik får ibland etiketten minimalism, men är mäktig och suggestiv, ofta med en närmast hypnotisk kraft. Genom sin rika filmmusikproduktion, operaverk, världsturnéer med sin egen ensemble och samarbeten med artister som David Bowie och Laurie Anderson har han en stor beundrarskara världen över. Glass är trefaldigt Oscarsnominerad för sin filmmusik och bland hans mest kända Operaverk märks Einstein on the BeachSatyagraha och Akhnaten.

Tilde Björfors
Tilde Björfors är regissör, manusförfattare, professor i nycirkus samt konstnärlig ledare och en av grundarna av Cirkus Cirkör. Hon har regisserat merparten av Cirkus Cirkörs stora produktioner, bland annat LimitsBordersKnitting PeaceInside Out och Wear It Like a Crown. Tilde Björfors arbete har visats på scener och teatrar över hela världen och hon har belönats med flera priser bland annat Premio Europa per il Teatros pris XV Europe Prize Theatrical Realities.

David Henry Hwang
Amerikansk librettist, manusförfattare och professor i teater vid Colombia University.
Hwang har har hyllats för flera av sina verk och har bland annat tilldelats ett Tony Award, en Obie Award, två Grammy Awards och har dubbla nomineringar till Pulitzer Prize i kategorin drama.
Bland hans mer kända verk märks bland annat föreställningarna M.ButterflyChinglish och Yellow Face, Brodwaymusikalerna Elton John och Tim Rice’s Aida och Disney’s Tarzan samt Prince-samarbetet på låten Solo.

Circus Days and Nights
Opera i sex akter

Musik: Philip Glass
Libretto: David Henry Hwang, Tilde Björfors efter en dikt av Robert Lax
Kapellmästare: Minna Weurlander
Regi & koncept: Tilde Björfors
Scenografi & kostym: Magdalena Åberg
Ljus: Ellen Ruge

Medverkande:
Solister, korister, cirkusartister. Ackordeon, saxofon, trombon, trumpet, horn/tuba, violin, Malmö Operakör.

Urpremiär 29 maj 2021 på Malmö Opera

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.