SOMMAR PÅ SLOTTET – med pengar, rättvisa och äventyr!

0
PRESSMEDDELANDE - 8 APRIL 2022 SOMMAR PÅ SLOTTET – med pengar, rättvisa och äventyr! Nu presenterar Malmö Stadsteater, Malmö Museer och Malmö Konstmuseum programmet för sommarens storslagna samarbete på Malmöhus slotts borggård. På temat tillväxt, pengar och rättvisa kommer Borggården att sjuda av liv i sommar! Förutom den stora sommarteaterföreställningen Robin Hoods hjärta kommer besökarna att bl a få uppleva utställningar, familjeaktiviteter, föreläsningar och performancekonst. – Vi tycker att det är väldigt roligt att kunna erbjuda ett så brett program här på museet. Under Sommar på slottet kommer besökarna kunna ta del av utställningar, familjeaktiviteter, visningar och föreläsningar, allt på temat tillväxt, pengar och rättvisa. Extra roligt är det att presentera Robin Hoods träningsläger, där barn genom flera olika aktiviteter kan prova på livet som riddare. Och sen har vi föreläsningsserien, med föreläsare som Herman Lindqvist, Dick Harrison, Eivor Martinus och Gunnar Wetterberg, säger Biljana Casadiego, museichef på Malmö Museer. I föreställningen Robin Hoods hjärta medverkar en stor ensemble som består av en blandning av Malmö Stadsteaters skådespelare och en kör av lokala amatörer – som kanske fått Malmös roligaste sommarjobb! I höstas genomförde Malmö Stadsteater, i samarbete med MKB, en auditionturné runt om i Malmö för att hitta alla grymma sångare. Nu är kören på plats och idag startar repetitionerna för både skådespelare, sångare och cirkusartister. Regissören Ronny Danielsson ser fram emot att skapa detta storslagna äventyr: – Borggården blir en spelplats som fylls av skådespelare, kostymer och musik. Vi tänker oss ett 1200-tal och samtidigt en nutid, en historisk "blandtid" där kostymerna berättar klasstillhörighet och skapar miljö. Vi befinner oss både i Sherwoodskogen och i Hertigens slott. Det blir en teaterlek där fantasin, romantiken och äventyret står i centrum. En musikalisk saga med associationer in i vår egen tid, säger Ronny Danielsson. Skiss över scenområdet på borggården. Bildillustration: Jais Landén Krantz arkitekter

Nu presenterar Malmö Stadsteater, Malmö Museer och Malmö Konstmuseum programmet för sommarens storslagna samarbete på Malmöhus slotts borggård.

På temat tillväxt, pengar och rättvisa kommer Borggården att sjuda av liv i sommar! Förutom den stora sommarteaterföreställningen Robin Hoods hjärta kommer besökarna att bl a få uppleva utställningar, familjeaktiviteter, föreläsningar och performancekonst.

– Vi tycker att det är väldigt roligt att kunna erbjuda ett så brett program här på museet. Under Sommar på slottet kommer besökarna kunna ta del av utställningar, familjeaktiviteter, visningar och föreläsningar, allt på temat tillväxt, pengar och rättvisa. Extra roligt är det att presentera Robin Hoods träningsläger, där barn genom flera olika aktiviteter kan prova på livet som riddare. Och sen har vi föreläsningsserien, med föreläsare som Herman Lindqvist, Dick Harrison, Eivor Martinus och Gunnar Wetterberg, säger Biljana Casadiego, museichef på Malmö Museer.

I föreställningen Robin Hoods hjärta medverkar en stor ensemble som består av en blandning av Malmö Stadsteaters skådespelare och en kör av lokala amatörer – som kanske fått Malmös roligaste sommarjobb! I höstas genomförde Malmö Stadsteater, i samarbete med MKB, en auditionturné runt om i Malmö för att hitta alla grymma sångare. Nu är kören på plats och idag startar repetitionerna för både skådespelare, sångare och cirkusartister. Regissören Ronny Danielsson ser fram emot att skapa detta storslagna äventyr:

– Borggården blir en spelplats som fylls av skådespelare, kostymer och musik. Vi tänker oss ett 1200-tal och samtidigt en nutid, en historisk ”blandtid” där kostymerna berättar klasstillhörighet och skapar miljö. Vi befinner oss både i Sherwoodskogen och i Hertigens slott. Det blir en teaterlek där fantasin, romantiken och äventyret står i centrum. En musikalisk saga med associationer in i vår egen tid, säger Ronny Danielsson.

Sommaren bjuder också på ett helt nytt performanceverk baserat på myten om Robin Hood av den Malmöbaserade engelske konstnären Francis Patrick Brady.

– I sitt framträdande drar Francis Patrick Brady trådar till de gamla engelska sägnerna med muntliga berättelser och folksång som sätt att föra vidare kunskap om betydelsefulla gestalter och händelser till kommande generationer. I performanceverket lyfter Francis Patrick Brady fram berättelsens kommunikativa potential och hur vi ser på makt, fördelning av resurser och girighet, både historiskt och idag, säger Kirse Junge-Stevnsborg, chef för Malmö Konstmuseum

Här följer en lista över sommarens aktiviteter:

SOMMARTEATER – ROBIN HOODS HJÄRTA
I sommar förvandlar Malmö Stadsteater borggården till spelplats för en ny modern version av legenden om Robin Hood. Storslagen sommarteater för alla åldrar med premiär 4 juni 2022.

FÖRELÄSNINGSSERIE
Historiska föreläsningar på Malmö Museer med bl a historikerna Dick Harrison om Robin Hood och andra sociala banditerHerman Lindqvist om Erik av Pommern och Gunnar Wetterberg om Ingenjörerna som anknyter till temat pengar, ekonomi och välfärd.

ROBIN HOODS TRÄNINGSLÄGER
Prova på livet som riddare! I Robin Hoods träningsläger sätts din skicklighet på prov. Testa bl a bågskytte, klä dig i riddarrustning och smid en egen pilspets. För barn 9-12 år. 15 juni–10 juli på borggården.

ROBIN HOODS GARDEROB
Under tre lördagar öppnar vi upp Robin Hoods garderob med kostymer, hattar och rustningar från Malmö Stadsteater och Malmö Museers kostymförråd. Barn och föräldrar är välkomna att prova medeltida kläder på Kommendanthuset 7/6, 8/6, 15/6 kl 15-17.

UTSTÄLLNINGAR
Utställningar på temat pengar och tillväxt. Utställningen Myntergården, om tiden innan Malmöhus slott blev ett slott, när museets borggård användes för att tillverka mynt. Tillväxt – vad är det?, en utforskande utställning som uppmuntrar till samtal om den dominerande synen på tillväxt.

KONST
Performance med konstnären Francis Patrick Brady om den legendariska figuren Robin Hood. I verket utforskas flera olika versioner av den mystiska figuren genom bl a folksång. För vuxna, men barn är välkomna att följa med.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.