Spritakademiens utmärkelse ”Guldnubben” tilldelas år 2020 Spirit of Hven

0

Spritakademiens utmärkelse ”Guldnubben” tilldelas år 2020 Spirit of Hven. Den korta motiveringen lyder:

”Spirit of Hven är en livsbejakande artär i det svenska spritflödet, en cocktail av lika delar innovation, affärssinne och kemikunskap – och inte minst; en förbluffande god whisky serverad med smakfullt värdskap.”

Spritakademiens preses Steffo Törnquist säger:

– På grund av det eländiga viruset har Spritakademien i år avstått från att arrangera den sedvanliga galamiddagen med den storslagna prisutdelningen. Vi beklagar detta, men vi förser ändå våra pristagare med diplomen designade av Ernst Billgren och vi hyllar dem så digitalt vi förmår för deras betydelsefulla gärningar för svensk spritkultur.

Utmärkelsen ”Guldnubben” går i år alltså till ”Sprit of Hven”, dvs till Anja och Henric Molin i Backafallsbyn. Företaget är en av föregångarna i den våg av små destillerier som vuxit fram i Sverige och i många andra länder. Under varumärket Spirit of Hven har de sen 1998 producerat spritdrycker, som whisky, gin och akvavit på ett innovativt, stilbildande och framgångsrikt sätt.

– Familjen Molin har, som en av få destillatörer i världen, lyckats förena ett producerande destilleri, en förstklassig restaurang, hotell- och konferensanläggning med en whiskybar i världsklass. Få whiskyhyllor i Europa kan mäta sig med det delvis unika, exklusiva utbud och med den mängd sorter som finns i Backafallsbyns bar, säger Steffo Törnquist.

Henric Molin är dessutom en ytterst kompetent kemist och hans kunskaper inom biokemi och destilleriutveckling tas i anspråk av sprittillverkare i Europa, Asien och USA.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.