Steve Jobs och Albert Einstein hade Aspergers syndrom

0

2018 kom Autism handboken som är en otroligt viktig bok för personer med Aspergers syndrom. I den här boken får de drabbade förklarat på ett sätt så de förstår vad deras diagnos är, hur den fungerar, hur den påverkar dem själva och andra. Den är konkret, saklig, tydlig, på en hög nivå och kommer till kärnan direkt.
Den är så pass brutal så de drabbade förstår precis vad det handlar om. Jag anser att handboken är ett revolutionerade verktyg i att förstå vad Asperger är.  Personer med Asperger står bakom flera av de milstolpar som gett oss en ökad livskvalitet. Något som denna boken också har som underrubrik “Strategier för en ökad livskvalitet”. Jag rekommenderar den varmt .

Autismhandboken riktar sig till dig som är vuxen och har högfungerande autism (Aspergers syndrom) eller autistiska drag. Den ger konkreta strategier som hjälper dig att utveckla din kommunikationunderlätta relationer be om hjälp minska konflikter hantera känslor.  Klara av förändringar ,organisera vardagen bättre. Du får hjälp att hitta sätt att må så bra som möjligt och att minska stress, oro och överbelastning. För att förstå de olika verktygen får du följa hur fyra personer med autism använder dem. Det finns även övningsformulär att skriva ut från webben.Handboken är i första hand en självhjälpsbok för dig som har autism. Den är även en viktig kunskapskälla för närstående och behandlare som vill få inblick i hur det är att leva med autism och hur de kan stötta. I ett särskilt avsnitt får anhöriga tips som kan underlätta i vardagen om man har ett vuxet barn eller en partner med autism.

 Jag hade sådan tur att jag föddes precis mitt i mellan den gamla och den nya världen.  När jag föddes hade det bara gått 14 år sedan andra världskriget och Hitlers mördande. Det var overklig rasism i USA mot den svarta befolkningen. Du fick stryk i skolan av lärarna och vintrarna var kalla som sjutton och det var minst en meter snö i trädgården. Du kunde köpa amfetamin på recept av läkare. 10 år tidigare på 40 talet,  var det lika vanligt som Alvedon. Du köpte det receptfritt på apotek, om du kände dig hängig under den mörka vintern. Jag hade även otrolig tur att vetenskapen hade uppfunnit den vattenkylda tandläkarborren. Tänderna fylldes dock med giftigt amalgam som innehåller 50 % av det  mycket farliga  kvicksilvret.

Hur var det att ha en psykisk sjukdom på  70 talet ? 1969 landade vi på Månen. 1973 gav man lika mycket medicin till barn som man gav till vuxna. Lithium var väldigt populärt. Precis som Amalgam så var det  mycket giftigt. Många får idag gå på njuranalys då lithium sabbat njurarna. Lithium gavs till den tidens bokstavskombinationer : manodepressiv sjukdom. Idag betitlad Bipolär sjukdom. 1982 uppfanns man dagens antidepressiva så kallade ssri  (serotoninhöjande läkemedel)  men det var inte förrän  2012 som fördelarna var större än biverkningarna. Det är också ett problem med ssri att de tar bort symptomen inte orsaken. Men terapi är dyrt och tidskrävande.

Det är knepigt det här med sjukdomar. En sjukdom kan du bota eller bli frisk från . Har du en diagnos blir det värre. Det är som att vara hbtq eller vänsterhänt. Det är din personlighet och på så sätt ingen sjukdom. Det är en neuropsykiatrisk normbrytande  funktionsvariation.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.