Sverker Sörlins nya bok om snö fångar det magiska i tillvaron

0
foto : KarinTengby

Sverker Sörlin är en av Sveriges främsta historiker och författare. Nu skriver han en bok om naturens vackraste och mest flyktiga element – snön.

I boken, som ges ut av Volante 2023, tar Sverker Sörlin med sina läsare på en kulturhistorisk och populärvetenskaplig resa som samtidigt blir en personlig forskningsexpedition. Från renässansmålare under “Lilla istiden”, via alpin puderjakt på skidor till högteknologiska japanska forskningslabb som visar vägen till iskristallernas inre liv, är Sverker Sörlins bok en eftertänksam meditation över vinterns flyktiga skönhet i en värld som smälter. 

– Jag ser snö som ett existentiellt element. Individuellt och kollektivt, säger Sverker Sörlin.

– Första gången Sverker och jag pratade om det här projektet gav han mig en aha-upplevelse. “Har du tänkt på att snön aldrig är stilla? När den inte smälter fryser den till is, när den inte fryser smälter den till vatten. Hela livet ryms i den rörelsen”, sa han. Det är en bok som handlar om att öppna ögonen inför det magiska i tillvaron, säger Johan Wirfält, förläggare på Volante.

Sverker Sörlin är en flerfaldigt prisbelönt författare och en av Sveriges främsta röster inom klimat- och forskningsfrågor. Han är professor i miljöhistoria vid Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm och har forskat vid Berkeley, Princeton och universitetet i Cambridge. Bland hans mer än 40 böcker finns bästsäljande populärvetenskap, akademiska titlar och personliga essäer om allt från klimatförändring, Charles Darwin och nationalism till längdskidåkning. För sitt tvåbandsverk Världens ordning och Mörkret i människan mottog han Augustpriset 2004.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.