Systrarna får urpremiär på Malmö Opera 26 mars

0
Fotograf: Mats Bäcker

 

Puccini såg sin Suor Angelica som något av det bästa han gjort. På andra sidan havet är en helt nyskriven svensk opera, en Birgitta Trotzig-novell tonsatt av Catharina Backman och med ett libretto av Maria Sundqvist.

Tillsammans utgör de två enaktarna – berättelser om systerskap, saknad och sorg – helaftonsföreställningen Systrarna, med urpremiär 26 mars på Malmö Operas stora scen.

Suor Angelica är en av mycket få operor med enbart kvinnliga roller. Den utspelar sig i ett kloster i Siena på 1600-talet, där den adliga Angelica spärrats in efter att ha fött ett utomäktenskapligt barn. När hon får reda på att barnet dött, bestämmer hon sig för att ta sitt eget liv.

I På andra sidan havet får ett fattigt par i tsarens Ryssland sitt första barn och tar samtidigt hand om ett hittebarn. De båda flickorna växer upp som systrar och är oskiljaktiga. När fadern tvingas ut i krig adopterar modern bort den egna dottern till en välbärgad familj, i hopp om att hon ska får ett bättre liv. Systrarna skiljs åt men slutar aldrig längta och leta efter varandra.  

Staffan Valdemar Holm och Bente Lykke Møller står för regi och gestaltning av Systrarna. Dirigenten Patrik Ringborg leder Malmö Operaorkester, Malmö Operakör samt ett lag med enastående solister, bland andra de internationellt ryktbara Elin Rombo och Anna Larsson.   

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.